Gott Nytt År?

Då kan vi lägga 2023 till handlingarna och det har varit ett prövningens år, både för resenärerna, destinationerna och hela branschen – risken är stor att prövningarna består över 2024 också.

Kriget – jag skriver kriget oavsett vad Ryssland hävdar – i Ukraina kommer gå in på sitt tredje år utan något slut i sikte. Dessutom valde Hamas att attackera Israel i oktober så att vi fick en ny blodig konflikt på halsen. Kina skramlar med vapnen mot Taiwan och Venezuela tittar lystet på Guyanas oljerika provinser.

Risken är stor att 2024 kommer innehålla fler väpnade konflikter i världen.

Nyårsfirandet på Tichuca rooftop bar i Bangkok är slutsålt.

Som om inte detta var nog så gör den försvagade kronan det dyrt att resa någonstans överhuvudtaget, flygbolagen försöker fortfarande återhämta sig efter pandemiåren och efter att Ryssland stängde sitt luftrum så måste de flesta flygbolag ta en rejäl omväg på sin väg mot sydost asien, vilket ju naturligtvis fördyrar resan.

Finns det något positivt att se fram emot då?

Jodå, finns en hel del positiva tecken, Koh Tao i Thailand tar ett rejält grepp för att transformera ön och dess faciliteter till ett klimat och miljövänligt alternativ, något som både flora och fauna tackar för.

Koh Mak har inlett sin väg mot att bli Thailands första koldioxidneutrala destination vilket är lysande – finns viljan så finns medlen.

En annan positiv sak när att miljö och klimat tänket hos vanliga resenärer och destinationer börjar slå igenom rejält.

Borta är domedagsprofeterna som vill att vi ska klä oss i vadmal och gömma oss under en sten i väntan på undergången. Bra. Att skrämma folk till att följa något är sällan en bra idé.

Man ser – iallafall i Thailand – ett genuint intresse för både miljön och klimatet på alla nivåer inom turistbranschen. Det är bra, vi kan alla dra vårt strå till stacken.

För oss på Destination Asien inleds 2024 med ett besök på Asean Tourism Forum som arrangeras i Laos huvudstad Vientiane den 22 till 27 januari.

Fokus där är på miljö och klimat vilket ju är passande, det ska också bli intressant att se var de 10 olika Asean länderna står efter åren med pandemin och en förändrad världsordning.

Så håll Destination Asien uppdaterad så kommer det mera redan ett par veckor in på det nya året,

Men fram tills dess får vi på Destination Asien tillsammans med Abba önska er alla ett Happy New Year!