Bygga hus till havs

På Koh Tao i den thailändska golfen blev det konflikter mellan de lokala fiskarna och dykindustrin eftersom alla ville dra nytta av det fantastiska marina livet som omger dessa öar.

 

Men istället för att bråka om fiske och dykplatser så började man samarbeta istället. Man byggde hus tillsammans. För fisken.

Texten är visserligen på thai men bilden ger en bra blick i hur fiskhusen fungerar i praktiken

Problemet för Koh Tao´s fiskare var att de behövde fiska längre och längre ut till havs till dyrare kostnad och längre tidsåtgång. Men hur skulle man få fisken att återvända till närområdet?

Jo, genom att bygga små fiskhus och sänka ner dem i havet utanför ön.  Hus och hus förresten, snarare restauranger för fisken. Man har dessa hus på 18 platser runt ön och maten i fiskhusen varar ungefär 3 månader sen får man ta upp dem och fästa mer mat på linan.

Fiskrestaurangen består av ett par sammanbundna bambustockar med en lång lina i änden och längs den här linan fäster man palmblad och liknande som fisken kan äta av och i änden har man en betongklump som sänke. Bambustockarna är flötet och betongklumpen är sänket.

Ingen plast förekommer i konstruktionen och allting består av naturliga material bortsett från repfästet på sänket som är av järn.

Från Mae Haad pier ger vi oss av, när de andra båtarna fylls med dykare och deras utrustning fylls vår med långa bambustockar och en massa palmblad – de tittar lite konstigt på oss från de andra båtarna me vi kastar loss och ger oss iväg.

Efter cirka 10 minuter har vi nått platsen där vår fyra fiskhus ska sänkas. Det första vi gör är att undersöka djupet – man vill inte att sänket ska hamna på botten och förstöra de känsliga korallreven.

Det visar sig vara mer än 40 meters djup här så det är bara att sätta igång, först åker bambuflötet i, sen linan med de nyskördade palmbladen och när allt är klart och flyter runt på ytan så välter man i betongsänket och linan med maten försvinner ner i djupet. När bambuflötet reser sig så är allt på plats.

Rejäl konstruktion
Sammanbundet med naturliga material
Krävs lite handkraft
för att manövrera i flötet i havet
Åhej
tre man sliter med flötet
Tillslut
kommer det i vattnet utan att sänka båten
Sakta flyter
huset iväg
Tillsist välter
man sänket överbord
Flötet har rest sig upp
och det är ett tecken på att huset är på plats
Föregående bild
Nästa bild

Projektet inleddes år 2020 och erfarenheterna är hittills mycket positiva, mycket marint liv som inte setts runt Koh Tao på årtionden har  återvänt till ögruppen som exempelvis bardvalen. För finns det tillgång för mat för de små fiskarna så kommer även de större fiskarna som livnär sig på småfisk tillbaka till Koh Tao.

För dykföretagen är vinsten att man inte behöver kollidera med fiskarna och deras redskap längre plus att man har ett rikare marint liv att visa upp för sina gäster.

Det är win-win för alla!

 

#amazingthailand

#amazingthainess

#thailandcarbonneutral