Små avtryck och stora intryck

Kan man semestra med gott miljösamvete?

Låt oss först slå fast att allting som man gör påverkar miljön runt om oss och det handlar inte om att sluta resa och låsa in sig hemma – det handlar om hur man kan göra för att minska sina klimatavtryck före, under och efter resan.

Här listar vi några tips för att resa klimatsmart.

Non-stop flyg är det miljövänligaste alternativet

Flyget.

Att resa till Thailand utan att flyga är näst intill omöjligt, man kunde tidigare iallafall resa Transsibiriska järnvägen till Peking och sedan vidare med tåg och båt till Hanoi, Saigon, Phnom Penh och sedan Bangkok men en sådan resa skulle ta mellan 21-25 dagar och kosta runt 30 000 kronor – Enkel väg.

Man kan också resa som passagerare på fraktskepp men det kostar ungefär lika mycket som tågalternativet och är sämre för miljön än flyget.

Så flyga är det enda vettiga alternativet och då finns det ett par saker att tänka på.

1: Välj alltid direktflyg om det går då ett flygplan förbrukar som mest när det startar och landar – ju mindre start och landningar på en resa desto bättre för miljön.

2: Välj alltid så moderna flygplan som möjligt, Thai Airways flyger direkt från Stockholm till Bangkok med Airbus 359 som räknas till ett av de bränslesnålaste flygplanen på marknaden. SAS kommer att börja flyga direkt från Köpenhamn till Bangkok med sammas flygplanstyp med start den 30 oktober 2023.

3: Res lätt, titta över din packning flera gånger. Behöver jag verkligen allt detta? Har jag för många laddare med mig till elektroniken? Kablar som inte passar till någon elektronik jag har med mig? Man kan tvätta längs med vägen så behöver jag verkligen alla kläder jag stoppar ner? Tandkräm, hygienartiklar och liknande kan man köpa på plats och då slipper dessa varor – och vikten de representerar flyga fram och tillbaka.

Hotell.

Bo på mindre hotell, stäng av luftkonditioneringen när du inte är där, återanvänd badrumshandukarna – du byter väl inte till en ny handduk hemma varje dag?

Stäng av lampor, TV och andra elektroniska apparater när du lämnar boendet. Stäng av och inte bara sätta på standby, då de fortsatt drar energi i standby-läge. 

Duscha istället för att ta ett bad, undvik städning om du inte behöver det med “stör-ej” skylten.

Skaffa dig en riktig vattenflaska av lättmetall eller av ett kompositmaterial som går att återanvända och fyll på vattnet från de vanligtvis två plastflaskorna man får per dygn på hotellet så kan hotellet skicka de tomma plastflaskorna till återvinning.

Se till att undvika engångsförpackningar av tvål och schampo. Flytande två och schampo i påfyllningsbara behållare är att föredra.  

Det finns både tvål och schampo av hård typ som man kan ta med sig på resan och därmed undvika att använda engångsförpackningar.

Återanvänd dina handdukar genom att hänga upp dem igen.

Mat.

När du ska äta under din resa så ät av de lokala köket, undvik de stora internationella kedjorna med snabbmat och de som har mat importerad från all världens hörn – det betyder att maten fraktats långa sträckor innan den hamnar på tallriken framför dig.

Med tanke på det thailändska kökets kulinariska omfång finns det ju ingen anledning att äta något annat?

Bläckfisk lokalt fångad
Grillad bläckfisk fångad i havet 500 meter från marknaden i Baan Grood
Mango och sticky rice
Samtliga ingridienser i denna underbara efterrätt finns lokalt i thailand
Khao Pad Gai
Kyckling med stekt ris och ägg
Papayasallad
En het favorit
Massaman Gai
Kyckling, potatis, nötter i en het currysås med ris
Föregående bild
Nästa bild

Kvalitet framför kvantitet.

Köper man en resväska av bra kvalité så räcker den ofta ett helt resliv och när den börjar bli sliten och något går sönder – oftast i hanteringen på flygplatserna – så ersätter flygbolaget ofta den med en identisk av lika god kvalité.

Köpte min första kvalitetsresväska 1998 för runt 1600 kronor och den har bytts ut två gånger sedan dess för totalt 500 kronor i slitageavgift så på 25 är har min resväska kostat mig 2100 kronor och den har färdats med flyg, tåg, buss och båt över stora delar av världen på hundratals resor.

Samma sak med skor och övriga kläder, köper man skor av bra kvalité och i rätt storlek så håller de längre. Man ska inte frestas att köpa för att det är “billigt” för då bidrar man till en ohälsosam överkonsumtion.

Ibland kan kvalitéts kläder och skor finnas som rea produkter men det rör sig ofta om udda storlekar, modeller och färger.  Man måste då vara seriös mot sig själv, passar storleken mig, kommer jag att trivas i denna färgen/modellen? Är svaret tvekande på någon av frågorna bör man avstå eller lägga de extra pengarna på rätt storlek/färg/modell.


Så undviker man att bidra till överkonsumtionen i världen.

Detta är den tredje samsoniteväskan sedan 1998, de två utbytena under tiden har kostat mig totalt 500 kronor "i slitage" så jag har haft en bra resväska i 25 år för mindre än 100 kronor per år. Duffelväskan är perfekt att lägga i på toppen av packningen för att använda till smutstvätt klädshopping och annat oömt man vill ha hem

Vi på Destination Asien kommer under juni månad 2023 ge oss ut på en liten resa runt i den thailändska golfens magiska ö-värld med fokus på klimat smart resand och miljön – häng gärna med på resan här och på våra sociala kanaler.

Facebook: https://www.facebook.com/destinationasien/

Instagram:https://www.instagram.com/christensen.stefan/

Twitter: @destinationasi2

Youtube: https://www.youtube.com/@Destinationasien