Ban visar vägen

På Koh Tao visar Ban´s Dive Resort att det faktiskt går att ställa om sitt hotell/sin resort till en mer klimatsmart och koldioxid neutral verksamhet.

Vi hälsade på och tittade på vad de gjorde för att minska sitt klimatavtryck.

Ban´s Dive Resort är ingen nybyggd anläggning, de äldsta delarna har säkert 25-30 år på nacken men är väl underhållna och efter hand så har de byggt ut så resorten har idag 200 rum som servas av en personalstyrka på ungefär 200 personer på båda sidor av huvudvägen genom Sairee beach.

Miljön på och runt Koh Tao är anledningen till att turister besöker ön, det är fantastisk dykning runt ön och det attraherar många, framförallt yngre, resenärer året runt. Kanske är det ungdomar – ofta mer miljömedvetna idag som satt fart på klimatarbetet på Koh Tao?

Det finns mycket vegetariskt och veganskt att äta här och många av de trendiga fikaställena erbjuder kaffe att ta med men har du ingen egen mugg så kostar det 5-10 baht för en pappersmugg. Har du egen är det gratis och en del ställen diskar även din resemugg om du vill det.

Äggskalen samlas ihop
och blir till utmärkt gödning
Odlingslådor på rad
Biogasanläggningen förklaras pedagogiskt
Jackfrukt odlas det här
Odlingarna sträcker sig långt upp på bergssidan
Nästan mogen att plockas
Skönt med skugga
Papaya
Lokalt är det som gäller
Fisken fångas i havet utanför och riset odlas lokalt - minimala transporter är också miljövänligt.
Föregående bild
Nästa bild

Men tillbaka till Ban´s Dive Resort. Den öppnade redan 1993 och har under tiden byggts ut och utvecklats och nu är den en 5-stjärnig PADI resort med 5 träningspooler och är nu en av Sairee beachs största och mest utvecklade resorts.

Ungefär samtidigt som resorten öppnade 1993 så föddes dagens ägarinna till anläggningen och även om det gjorts anpassningar till miljön och klimatet innan hon tog över ledningen så har arbetet accelererat efter att hon tog över. Numera producerar man nästan alla grönsaker, frukter, örter, ägg, kycklingkött, osv, osv. på resorten. Man kan titta ut över planteringarna från sitt hotellfönster!

Fisk och annan protein produceras på ön så transporten från jord (eller havet) till bord blir minimal. Ingen lax här alltså…

Man återvinner så mycket som överhuvudtaget är möjligt idag, matrester källsorteras och blir till gödning eller omvandlas till biogas i hotellets egen biogasanläggning.

Man producerar alla förbrukningsvaror som tvål, shampo, tvättmedel och rengöringsmedel på resorten – allt med naturnära ingredienser.

Man har ett system som samlar upp regnvatten och gråvatten från resorten som används i bevattning av odlingarna. Idag producerar man bland annat själv citrus, spenat, aubergine, paprika, mullbär, papaya, sallad, basilika, mynta och ägg från hönsfarmen som man har på resorten- Allt produceras organiskt med ett minimalt klimatavtryck.

Taken och andra ytor ska förses med solpaneler för att minska behovet av fossil el som annars är alternativet på Koh Tao.

Samtidigt utöver allt detta så är hela anläggningen en fantastiskt bra resort belägen på en paradis ö i thailändska golfen – väl värd ett besök – för klimatets skull!