Resa med klimatet i fokus

Boom!

Äntligen efter en alltför lång tid sen sist så landade jag i Thailand och Bangkok för en månad fylld av värme, mat, vänner stränder och upplevelser – det finns alltid något nytt att upptäcka i Thailand.

Vi kommer beta av Bangkok, Koh Mak och Hua Hin den här gången samt om det dyker upp något annat intressant längs vägen.

Fast hade Miljöpartiet fått bestämma hade jag inte kunnat resa hit alls. De vill att långresor till fjärran länder ska förbehållas en exklusiv – läs rik – skara människor.

Det går naturligtvis att resa klimatsmart – även till Thailand och vi ska fokusera på det i våra reportage.

Märkligt dock att det alltid är Thailand som tas upp som exempel av Miljöpartiet när de svingar vilt om CO2 utsläppen, hela klädindustrin och deras utsläpp som är högre än alla flygresor och fartygstrafik över hela världen undslipper utan någon kritik från Miljöpartiet? 

Tågresor är billigare och klimatsmartare än flygresor - så kan du så ta tåget! Dessutom ett utmärkt sätt att lära känna lokalbefolkningen.
2023-11-20 längs Rama 9 i Bangkok. Nästan helt klarblå himmel och inte en droppe regn på hela dagen.
20/11-2023 i Bangkok enligt en väderapp

Nu över till något annat – Vädret!

Under tiden som jag jobbade åt Aftonbladet hade vi ibland olika chattar där läsarna kunde ställa olika frågor till reportrar och liknande om olika ämnen. En webbchatt var någonsorts analog föregångare till dagens sociala medier.

Jag medverkade då som kunnig om Thailand eftersom jag var Aftonbladets utsände här i landet. Jag ljuger inte  när jag säger att minst 30% av frågorna handlade om hur vädret var på ställe X i Thailand under perioden Y.

Var fascinerad över detta enorma fokus på vädret. Men kommer man från ett regnigt, kallt och blåsigt Sverige vill man inte åka till samma klimat.

Just nu har vintern kommit till Thailand och Bangkok, ner till 20 grader på natten och ofta inte över 30 på dagen. För en utkyld nordbo är det riktigt behagligt!

Idag förlitar sig folk på olika väderappar för vägledning men de visar ofta fel – väldigt fel.

Bilden bredvid visar vad Iphonens väderapp sa om Bangkoks väder igår, och det kan ju kanske avskräcka en del – i verkligheten föll det inte en droppe regn och det var klar himmel över Bangkok i princip hela dagen.

Vi kommer under den här resan att så ofta vi kan jämföra vädret enligt apparna med hur det ser ut på plats “i verkligheten” så glöm inte att kika in på våra sociala medier som Facebook och Instagram för att följa vädret i realtid.