Koh Mak – en resguide

Det är något speciellt med att vakna upp till kvittrande fågelsång och solens strålar som lyser igenom gardinerna på bungalowen. Man bor mitt i naturen här på Koh Mak.

 

Koh Mak är den lilla ön inklämd mellan Koh Chang och Koh Kood i Trat provinsen. Lilla och lilla förresten, den är 16 kvadratkilometer stor och har en 27 kilometer lång kuststräcka runt ön. Brittiska Sunday Times rankade år 2006 stränderna på Koh Mak som några av världens 10 bästa stränder. Ön har varit bebodd sedan slutet på 1800-talet och 1974 dök de första turisterna upp.

Dyk och snorkelmöjligheterna runt Koh Mak är mycket goda.

Ta sig hit

Från Bangkok är det smidigast att ta flyget med Bangkok Airways till Trat på fastlandet, man kan också ta bussen från Ekkamai busstation till hamnen i Laem Ngop för att sedan ta båten till Koh Mak, bussen går en gång per dag och notera att det inte är samma pir som färjan till Koh Chang går ifrån – så välj rätt buss.

Från flygplatsen till piren kostar en taxi 500 Bath, plats i en Songthaew till piren kostar 80 Bath. Det avgår mellan 6–8 båtar per dag till Koh Mak beroende på säsong, den sista för dagen avgår dock redan 16:00 så det gäller att inte missa den. Båten till ön kostar 550 Bath och ditt hotell på Koh Mak kan hjälpa till med att boka plats på båten så att du inte missar den.

När båtarna anländer står de lokala taxibilarna, alltså vanliga Songthaews, och väntar på resenärerna och man visas snabbt till rätt bil och rutt, 100 Baht verkar vara standardpriset här för att åka taxi på ön.

Lugnt och stilla på gatorna
En av öns angöringsplatser
I bakgrunden syns Koh Kham
Packa i ryggsäckar eller mjuka väskor
Alla båtar som trafikerar ön är i princip 30 passagerares speedboats så utrymmet är begränsat
Poolen på Seaview resort
Många av boendena på ön är av enklare standard men har sllt man behöver ändå.
Se upp för ankorna!
Det mesta man äter produceras lokalt på ön
Bangkok Airways
flyger till Trat på fastlandet 2-3 gånger per dag med "hyfsat" miljövänliga propellerplan
Utan kedjor
Finns inga internationella kedjor representerade på ön - här är det lokalt istället för globalt som gäller.
Elektrisk hyrbil
Hyr man bil här är den elektrisk
Lugn och ro
finner man på de flesta av stränderna runt ön.
Föregående bild
Nästa bild

Man slås snabbt över hur lugnt och fridfullt det är här, vi kör snart igenom åkrar, små planteringar och skogsområden med små avbrott för en eller annan ansamling av thaihus och affärer.

Butikerna är små och lokala och det är ingen slump att det är så, Starbucks, 7–Eleven, Mc Donalds och andra kedjor får inte etablera sig här, det har communityn på ön bestämt sig för just för att man vill hålla all verksamhet lokal och småskalig.

Det betyder inte att man inte kan hitta en Pizza, en hamburgare eller en god kopp kaffe här utan allt det finns.

Fast lokalt i stället för globalt.

Stränderna på Koh Mak är utspridda runt ön och det känns aldrig trångt och fullt på någon av dem. Ön är så pass liten att det är ingen konst att besöka lite olika stränder på olika dagar om man vill.

Stockholmaren Benny Lagerhult kom till Koh Mak första gången 2008 och fastnade då för ön, nu driver han och hans hustru Utopia Bar och bungalows på ön.

Klimat och miljöengagemanget på ön är starkt, Benny berättar att dykfirman Koh Mak Divers varje lördag klockan 10 har ett lokalt event där man städar en strand, ett område eller fiskar upp skräp ur havet. Alla kan vara med på detta, bofasta, dykare och turister för att sen bli utnämnda till ”Koh Mak Trash Heroes” för sin insats.

På Coral Koh Mak Campus lär man ut havsvård och korall skydd till de lokala fiskarna och människorna på ön, hur man ska göra till havs för att inte förstöra eller skada det känsliga undervattenslivet.

Källsortering finns överallt och sophämtning sker dagligen på ön och tas omhand på korrekt vis, man har startat med att odla grönsaker, frukt och annat som förbrukas på ön på själva ön. Naturligtvis med ekologiska metoder och mer närodlat kan det ju knappast bli?

Det finns inga bilar att hyra på ön, men man kan hyra elektriska golfbilar i stället om man vill ta sig runt på egen hand. Moppar finns att hyra och taxi bilar – songthaews – går att ringa in om man vill åka någonstans.

Men har ett ambitiöst mål att år 2028 skall all trafik på ön vara driven av fossilfria bränslen och det börjar dyka upp mer och mer sådana fordon.

För vem?

Koh Mak är ön för de som söker en lugn och stillsam miljövänlig oas utan att för den sakens skull försaka något. Men letar man efter hålligång 24/7, trafik, och en massa strandförsäljare är Koh Mak fel ö.

Allt man behöver finns här i mindre, lokal och miljövänlig tappning. Vad väntar ni på

#MeaningfulTravel

#AmazingThailand

#AmazingThainess

#Thailand

#DestinationAsien

#InaRelationshipwithThailan