Stranden bortom turismen

Hade länge funderat på vad som fanns längs kusten mellan Hua Hin och Chumphon att upptäcka, har passerat området ofta men då vanligtvis åkandes med nattåget på väg söderut eller norrut. Men visst måste det finnas något däremellan?

Det finns det, Ban Krut ligger där och bara väntar på att upptäckas. Ban Krut eller Baan Grood som byn också kallas – det senare stämmer lite bättre med hur det uttalas på thai är en by belägen längs den södra järnvägslinjen mot Malaysia och Singapore ungefär 16 mil söder om Hua Hin.

Byn fanns här långt innan några turister kom hit vilket återspeglas än idag genom att boskap betar inne i byn och tuppen gal på morgonen för att kungöra att det är dags att stiga upp.

Det riktiga thailand kan man kanske säga?

Stranden sträcker sig nästan 20 kilometer söderut räknat från Tong Chai berget med templet Tang Sai tronande på toppen.

Mycket sparsamt med turister här, lite fler under helgerna då thailändare från Bangkok och andra näraliggande städer kommer hit. Men det blir aldrig trångt här varken på stranden, runt poolen eller vid restaurangerna.

Tempot är behagligt långsamt här, ingen stress, inga försäljare eller inkastare som försöker pracka på dig saker du inte behöver eller vill göra. Avkopplande.

 

Lugnt och fridfullt
är det på stranden
Sittplatser och lekredskap
finns det lite här och var längs stranden
Stairway to Heaven?
En märklig trappa rakt upp till ingenting mitt på stranden
Nattlivet
pågår mest på restaurangerna längs med stranden
Matvagnar
finns det gott om längs stranden också
Lugn och ro
finner man här och det är aldrig trångt på stranden
Föregående bild
Nästa bild

För vissa är den här typen av turistorter himmel, för andra är den ett helvete, Vill du ha mycket trafik, tutande bilar, fulla stränder, dunkande musik i varje hörn och folk överallt så är Baan Grood inte något för dig.

Det är lätt att tro det bara finns stranden att ligga på här, men det finns en hel del annat att göra också om man vill. Man kan ta en dagstur – eller en tur med övernattning – på Koh Talu där vattnet är kristallklart och det finns utmärkta möjligheter att snorkla och dyka.

Ett besök på Wat Tang Sai är ett måste, templet byggdes så sent som 1996 högt uppe på Tong Chai berget och härifrån har man en magnifik utsikt öve Baan Grood och stranden.

 

Buddha blickar ner från Wat Tang Sai
Buddha blickar ner från Wat Tang Sai
Finns bara en 7-Eleven
i Baan Grood - vilket tyder på att kedjorna inte hittat hit ännu.
Gott om ställen
längs med stranden där man kan avnjuta sin gatuvagnsmat
Ban Krut eller Baan Grood?
Båda två är rätt men det uttalas Baan Grood
Tåget från Bangkok
Kostar från 177 baht enkel väg
Färskare än så här
blir knappast din grillade bläckfisk (Plaa muuk)
Gatuköksvagnar
är det som gäller här. Allt i matväg kan köpas från dessa mobila vagnar.
Föregående bild
Nästa bild

För er som älskar att gå på olika marknader finns det ett par alternativ, morgonmarknaden precis framför järnvägsstationen är öppen dagligen mellan 06 och 08 ungefär, här köper man färskvaror som kött, fisk, grönsaker och liknande för att ha och äta. Det finns några som. Lagar nudlar och grillar kyckling här.

På lördagar kan man kvällstid besöka helgmarknaden som ligger längs med vägen mot Bangkok över järnvägsövergången, detta är en större marknad där det förutom matråvaror även finns lagad mat, kläder, skor och husgeråd.

En tredje marknad som kan vara intressant är den Burmesiska gränsmarknaden ungefär 45 minuter från Baan Grood med bil, här finns alltifrån sytråd till teakmöbler och allt du kan tänka dig däremellan.

Boende finns här i olika prisklasser, Baan Grood Arcadia Resort & Spa ligger ungefär mitt på strandvägen  och har det mesta man önskar sig av en semesterresort inklusive en bra restauren, vacker pool och stans bästa spa.

Na Nicha Resort är ett  ställe för dig på en budget men som ändå vill ha tillgång till pool i södra delen av stranden med närhet till både byn och till stranden.

Vill du bo i en klassisk bungalow på stranden med lite enklare standard fast direkt på stranden kan man bo på Ruenthalay Resort. Kostar 800 baht per natt inklusive frukost i högsäsong, 600 baht per natt vid bokning av minst en vecka. AC och varmvatten ingår i alla bungalows. De har ingen hemsida men maila din bokningsförfrågan till Bingo som äger resorten på: bingodaimaosamaa@gmail.com

Baan Krut/Baan Grood är för dig som söker avkoppling, milsvida stränder, god thaimat och ett prisläge man inte trodde fanns kvar i thailändska turistorter längre.