God Jul!

God Jul och gott nytt år till er alla!

Att tillbringa jul och nyårshelgen i Thailand har nästan blivit en tradition i nivå med Kalle Anka och hans vänner klockan 15 på julafton för många svenska familjer. Det är något speciellt att tillbringa en högtid så förknippad med snö och kyla i ett land som Thailand där snö är ett i princip okänt begrepp.

Nu är det visserligen vinter i Thailand, temperaturmätaren vid min lägenhet i Bangkok avslöjade att kvicksilvret kröp ner till 16 grader natten mellan söndag och måndag denna vecka. 16 grader plus alltså. Här i Khon Kaen där jag befinner mig nu var det behagliga 19 grader när jag gick hem igår, skönt som attan för oss som är vana vid nordiskt klimat men de flesta thai är påpälsade som om de ska iväg på en polar expedition.

Turistnäringen har haft några tuffa år i Thailand – och de är inte över ännu – men sedan 1 oktober 2022 är alla krav och restriktioner gällande Covid borttagna. Du kan fritt och utan krångel resa in och runt i Thailand.

Många använder munskydd för sin egen och andras säkerhet men det finns inga krav på att det ska användas.

På turistorterna har det varvats upp nu inför ”peak” säsongen och ställen som Phuket, Krabi, Hua -hin, Koh Samui, Khao Lak och liknande fylls nu med resenärer från stora delar av världen.

Men efter helgerna – inkluderande det kinesiska nyåret den 22 januari lär trycket minska avsevärt. Kanske läge för en resa i februari?

Granen utanför MBK
inbjuder till många instagrambilder
Kommersen
pågår som vanligt inuti köpcentret - Bangkok är tillbaka!
McDonalds
har klätt sin personal i säsongsmundering.
Granen vid Terminal 21
kan vara den högsta i Bangkok?
Hemma hos mig
kör bostadsrättsföreningen ett mer modest pyntande
Föregående bild
Nästa bild

Man ska och bör vara beredd på att det inte är som innan pandemin, den lilla favoritrestaurangen man hade har kanske tvingats slå igen men ofta har det öppnat upp något annat där som kan vara värt att prova, den enes död är ju den andres bröd som det heter.

Framtiden då?

Årets turistsäsong spås bli ganska kort, dels beroende på det finansiella läget för turister från väst, dels på grund av bristen på flygkapacitet till Thailand vilket avspeglat sig i smockfulla flyg och ohemult höga biljettpriser. Till nästa säsong är nog flygbolagen bättre beredda och kriget i Ukraina förhoppningsvis över. Den finansiella situationen bör därmed ha stabiliserat sig och man kan börja budgetera för en thailandsemester igen.

Men det är bara spekulationer från branschanalytiker, det enda vi vet med säkerhet är att det inte blir som förr vilket man kan se som både positivt och negativt – jag väljer att se det som positivt!

Så från oss i Thailand God Jul eller สุขสันต์วันคริสต์มาส (S̄uk̄hs̄ạnt̒ wạn khris̄t̒mās̄)