Full fart genom Bangkok

Alla har sett de här killarna och glädjande nog ett stigande antal kvinnor som kör motorcykeltaxi i Bangkok sittande i skuggan under ett parasoll i väntan på att någon ska vilja ha skjuts någonstans.

Men hur gör man? Vad kostar det? Är det säkert?

I Bangkok fanns det 2016 hela 98 824 registrerade motorcykeltaxiförare enligt Department of Land transportation.

 Alla har sina speciella områden som de arbetar ifrån, det går alltså inte bara att flagga in första bästa orangea väst som passerar förbi. Vinka mot deras samlingsplats så kommer de och hämtar dig.

De vet i princip allt och lite till om just deras specifika område, varenda liten gatstump, hus, hotell, affär eller vad det nu är du söker. Men det kan vara bra att kunna prata lite thai då de flesta av dem har obefintliga kunskaper i engelska.

Priserna är fasta beroende på sträckan, det är samma priser för thai som för västerlänningar, de börjar oftast på 20 baht och sen går det uppåt. Förhandla inte om priset utan kliv bara på och tala om vart du skall åka. När du sen är framme så halar du fram exempelvis en 50 bahts sedel och ser vad du får tillbaka på den. 

Resan jag gör i filmen från mitt boende till tunnelbanestationen Huay Khwang är ungefär 1,5 kilometer enligt Google maps och den kostar 20 baht.

Förarna är oerhört rutinerade att ta sig fram igenom Bangkoks ibland mer än lovligt kaotiska trafik med passagerare bakpå, Jag har sett upp till 5 personer åka med en motorcykeltaxi men då är det oftast en thaifamilj i en helt annan viktklass än vi västerlänningar. 

Men med tanke på den intensiva trafiken så är det oerhört få olyckor som motorcykeltaxis är inblandade i och det är generellt sett ett mycket säkert sätt att ta sig fram – och oftast ett av de snabbaste sätten i Bangkok.

Passagerare behöver inte ha hjälm i thailand – bara föraren av någon märklig anledning – men frågar du efter en så kan de vanligtvis plocka fram en till dig. I mitt område verkar inte förarna heller behöva ha hjälm?

Honda Wave
är fortfarande den mest använda mc-taxin
Lite lokalt
skvaller hinner man alltid med
När man släppt
av sin kunder kan man alltid kolla lite sociala medier
Föregående bild
Nästa bild

Kontrollera så att registreringsskylten bakpå har gul bottenfärg vilket avslöjar att den är registrerad för taxitrafik, säg till föraren vart du vill åka, kliv på och sätt dig tillrätta och sen drar ni iväg genom Bangkoktrafiken!