Kliva in i en antikvitet

Längst ner på Sukhumvit Soi 2 i Bangkok ligger en äldre ganska oansenlig byggnad en sådan det finns hundratals av i Bangkok men bakom den slitna och nedgångna fasaden döljer sig ett av Bangkoks mest säregna hotell – The Atlanta!

Det öppnade 1952 som hotell, innan dess hade lokalerna använts för att framställa serum mot ormbett och det som sedemera blev hotellets – och Bangkoks – första swimmingpool var på den tiden en ormgrop där kobrorna förvarades under framställningen av serumet.

Mannen som öppnade hotellet var Max Henn, född i Preussen 1906 och som 1947 hamnade i Thailand på sin väg till Dominikanska republiken. Utbildad kemist och på resande fot i världen sedan 1930-talet så var han nu i Bangkok. Han startade en kemisk fabrik på adressen men den misslyckades och han fick ställa om till att utvinna serum för export i stället.

Detta gick inte heller så bra så när några kartografer från USA som hade anlitats av Thailand för att ta fram pålitliga kartor över landet – Thailand har ju aldrig varit koloniserat och som en följd av det fanns det inga pålitliga kartor över landet – och Max Henn gjorde om lokalerna till hotellrum istället 1952.

 

Den slitna och oansenliga fasaden skvallrar inte om att härinne finns ett av thailands mest säregna hotell

The Atlanta Hotel låg vid denna tidpunkt nästan ute på landet omgivet av risfält och grusvägar men Max lyckades få en hel del prominenta gäster till hotellet som bland annat erbjöd danskvällar vid poolen, thailands första tyska restaurang, Rheinterassen som efterliknade en tysk jaktstuga, och moderniteter som luftkonditionering och telefon. Hotellet gick bra även om Max påpekade att han inte var någon hotellperson så var det ett inneställe på 1950-talet.

Men Max intresse för verksamheten svalnade och han fokuserade mer på sina andra verksamheter som skeppsbyggeri och liknande. Hotellet lämnades till sitt öde och även om affärerna gick bra på 1960-talet började glansen falna och efter att USA dragit sig ur Vietnamkriget så fanns det bara hippies på väg längs med ”the hippie trail” kvar som gäster och det en gång stolta hotellet var nu reducerat till ett sjaskigt och nedgånget guesthouse.

Max Henn´s son Charles Henn återvände 1986 ifrån England där han studerat politik och lag vid både Oxford och Cambridge samt skaffat sig en doktorsgrad och man beslutade sig för att städa upp hotellet trots att han liksom sin far inte var en hotellmänniska.

Restaurangen
i typiskt 1950-tals stuk
Korrespondensen
med omvärlden kunde man sköta ifrån dessa skrivpulpeter
Lobbyn
har en tydlig art-deco stil
Hotellets limousiner
står på rad utanför entrén
Som att kliva
rakt n i en antikvitet
Telefonväxeln
är fortfarande fullt fungerande på The Atlanta
Bangkoks
första hotellpool finns fortfarande kvar i den lummiga trädgården
Föregående bild
Nästa bild

Han vräkte alla hippies som vid den tiden utvecklat sig till tunga narkomaner och förbjöd sex-turister från närbelägna Nana att bo på hotellet, renoverade och städade upp, såg till att restaurangen kom upp i standard. Han började också ett mödosamt arbete med att återställa de delar av hotellets interiör till den fantastiska art deco miljön vi har idag. Gästerna som började återvända var ofta barn eller till och med barnbarn till gäster som bott här under hotellets glansdagar och många med kreativa jobb valde hotellet som sin bas i Bangkok när de hade bok och manusprojekt att slutföra.

Bokhyllorna vittnar om många författare som bott och skrivit på sina böcker här och de flesta av dem har skickat signerade kopior till hotellet.

Delar av Netflix serien ”The Serpent” har spelats in här och ägaren, Charles Henn gör en liten cameo som kypare i en scen. Filmens huvudperson, Charles Sobhraj, bodde faktiskt på The Atlanta under vissa av sin vistelser i Bangkok på 1970-talet.

The Atlanta hotel idag är inget man skulle kliva in på bara genom en blick utifrån på den slitna fastigheten långt nere på den tysta och lugna återvändsgatan Sukhumvit Soi 2.

Men raden av hotell limousiner gör en lite nyfiken på vad som döljs härinne, en Plymouth stationsvagn från 1950-talet som inte verkar har körts de senaste 30 åren, en 10 år gammal Mercedes stationsvagn och en nästan ny Volvo XC60!

 

Men när man kliver in genom svängdörrarna är det lite som att kliva rakt in i en antikvitet, den runda lädersoffan, det pepitarutiga golvet, de många läs och skrivplatserna, den svängda trappan över receptionen, den manuella och fullt fungerande telefonväxeln och den vackert anlagda poolen med sin småmosaik.

Men Pandemin har slagit hårt mot The Atlanta och de återöppnade först den 1 oktober 2022 och lider som så många verksamheter inom turistnäringen av brist på personal.  Men att de skulle återöppna 2022 var viktigt för Charles Henn då det faktiskt är 70 år sedan de öppnade första gången 1952.

Kuhn Lek har jobbat på The Atlanta i 50 når och ser fortfarande till att gästerna alltid kommer i första rummet. Foto av Dennis Thern

Det känns lite som om The Atlanta är fast i en Moment 22 liknande situation, det är svårt och komplicerat att boka ett hotell via direktkontakt med hotellet via telefon eller e-post när de flesta andra hotell går att boka online. Hemsidan lämnar även den en hel del att önska…

Men man är rädda för att få in “fel” klientel och skrämma bort det gäster man har idag. Men klientelet man har idag är en utdöende relik från en tid tid som svunnit, precis som tiden för The Atlanta rinner ut.

Så det gäller nog att passa på om du vill bo på detta historiska, slitna men ack så charmiga hotel för efter 70 år verkar en permanent stängning stå för dörren.