Thailands minst kända turist-ö

Efter att ha tagit tåget från Bangkok till Si Racha station för 26 baht i Chonburi provinsen står jag nu här vid Jarin Pier bredvid Wat Koi Loy och väntar på färjan till vad som förmodligen är Thailands, i Sverige iallafall, minst kända turist -ö Koh Sichang.

Färjan som är en kombinerad last och passagerarfärja kostar 50 baht enkel väg och man delar utrymmet med kartonger, en massa fraktgods, några hönsburar och en eller annan motorcykel.

Turister har besökt ön ända sedan 1800-talet då thailands kung Chulalongkorn lät bygga ett sommarresidens på ön. Det residenset har till stora delar flyttats till Bangkok numera som Vimanmek Palace och är en av världens största teak byggnader. För tillfället är palatset dock demonterat i väntan på att en ny stabil grund ska byggas innan man bygger upp palatset igen. Men delar av palatset och den ståtliga bryggan finns kvar på ön i en grönskande parkmiljö.

Koh Sichang är en bilfri ö, ja eller bilfri på det viset att det finns ingen bilfärja hit så fordonen som finns på ön hör hemma där på ön.

Mycket få bilar, en del tuk-tuks, några song thaews samt små motorcyklar trafikerar vägnätet på ön.

Det gör att trafiken på ön är mycket lätt och det lilla det körs här körs i ett väldigt lugnt tempo.

Nog det trafiksäkraste stället jag besökt i thailand.

 

Det bor ungefär 5000 personer på ön permanent, en siffra som stiger under helgerna när weekendturisterna kommer på besök. Men i veckorna är det lugnt och stilla på ön, en skön omväxling från många andra turist öar.

Det är ju ingen avlägsen kobbe utan någon service, här finns allt man behöver, hotell, stränder, restauranger, banker med ATM, postkontor apotek, sjukhus, smidiga transporter och allt annat man kan tänkas vilja ha.

Här finns bara en enda 7-Eleven butik, de flesta andra närbutiker är de traditionella “Hålet i väggen” butikerna som har allt och lite till på sina överlastade hyllor.

Inga andra multinationella kedjor än 7-Eleven har hittat till ön vilket ju faktiskt känns ganska skönt.

Hat Tham Pang
Den enda
stranden med solstolar och strandservice på är Hat Tham Pang
De flesta
andra stränder är mer svårtillgängliga
Vattnet är klart
och inbjudande - bara att hoppa i!
Men man har en bra
utaikt från poolen på De'Anchor också
Islandish cafe
serverar gott kaffe och nybakade croissanter
Träden
ger en naturlig skugga över Hat Tham Pang stranden
Klicka här
Föregående bild
Nästa bild

Ön mäter drygt 17 kvadratkilometer så man kör lätt runt den på en förmiddag. Lättast genom att hyra en moppe för 300 baht dygnet eller om man inte vill köra själv så hyr man en transport med förare för 200–500 baht. 

Stränderna ligger företrädesvis på västkusten och den enda stranden med egentligt service med strandstolar, mat och servering är Hat Tham Pang. Det finns fler stränder på ön men de saknar alla service och är ibland lite bökiga att nå då det innebär lite navigerande genom skog och mark för att nå ner till dem.

Då är det enklare att hyra en båt med förare för att ta sig till dessa stränder, en dagshyra för lite kryssande runt på olika stränder ligger på ungefär 2500 baht, billigare mitt i veckan.

Har man hyrt en båt kan man ju passa på att åka till stränderna som ligger på några av det dryga dussin små öar som omger Koh Sichang – där är man oftast helt själv på stranden.

Nattlivet då?

Ön består i princip bara av en gata som gör en liten loop i byn för att sen fortsätta ner till sydspetsen och det är längs med denna gata nattlivet förekommer. Men väntar ni er nattliv som i Patong eller Pattaya kommer ni att bli gruvligt besvikna, här finns inga öl-barer, diskotek eller högljudda nattklubbar.

Man dricker några lokala öl på någon thairestaurang innan man traskar hem vid 23-tiden.

Men det har växt upp några boutiqe hotell på ön som exempelvis De’Anchor där du kan få lite vin och västerländsk mat om man nu vill ha det, kaffebarer har också börjat poppa upp lite här och där på ön som Islandish som förutom gott kaffe serverar fantastiskt goda nybakade croissanter.

Det fins bara en pizzeria på ön – Belinda Pizzeria – annars är man hänvisad till thailändsk mat på de flesta ställen.  Men nog känns det som en resa i tillbaka tiden när pizzabagerskan gräddar pizzor till tonerna av Dr Alban och “It’s my life” där bakom disken…

Nackdelarna då?

De flesta hotell vetter mot öst och den stora hamnen Laem Chabang på fastlandet vilket ger en intressant men kanske inte så vykortsvacker vy från frukostbordet.

Den livliga fartygstrafiken till Laem Chabang gör också att dykvattnet inte är helt hundra på den östra sidan.

Vem är då Koh Sichang för?

Ön är till för de resenärer som uppskattar lugn och ro och som har en önskan om att resa tillbaka lite i tiden till ett thailand som existerade för 20-25 år sedan. Rymma från stöket på fastlandet och storstan. 

Man kommer fort in i den avslappade ö-känslan på Koh Sichang – en härlig känsla.