Alla marknaders moder

Chatuchak Weekend Market eller Talatnat Chatuchak  på thailändska är den största marknaden i Thailand. Den är även känd som JJ Market, har den mer än 15 000 stånd och 11 500 försäljare uppdelade i 30 olika sektioner.

Det som inte finns här finns förmodligen inte att få tag på i Thailand.

Här finns kläder, växter, antikviteter, hemelektronik, skor, läderhantverk, prydnadssaker, husgeråd, kosmetika, husdjur, färsk och torr mat och dryck, keramik, möbler och hemtillbehör och böcker.

Den räknas som en av världens största och mest mångsidiga marknader, med över 200 000 besökare varje helg.

15 000 olika stånd
fördelat på nästa 12 000 handlare över 30 olika sektioner
Här på sektion 10,
rad 20 säljs det mestadels hantverk och konstgjorda blommor och växter
Phil Spector hade sin
wall of sound, här finns det en wall of flowers
Källsortering
har blivit en viktig grej i Thailand - så också på Chatuchac market
Föregående bild
Nästa bild

Chatuchak Market har varit öppen sedan 1942.  

År 1948 bestämde premiärminister Plaek Phibunsongkhram att varje provins var skyldiga att ha sin egen marknad. I Bangkok valde man Sanam Luang som marknadsplats.  

Från och med 1975 bestämdes det att man skulle använda Sanam Luang som en plats för rekreationsaktiviteter och högtider istället för som marknadsplats.

Generaldirektören på State Railway of Thailand föreslog då att man skulle använda mark som tillhörde järnvägen på södra sidan av Chatuchak Park som en ny marknadsplats.  År 1983 hade alla köpmän flyttat till Chatuchak. På den tiden kallades marknaden först för Phahonyothin Market. 1987 ändrades namnet till Chatuchak Market. 

Klocktornet är ett distinkt landmärke på Chatuchak-marknaden. Det byggdes 1987 för att fira kung Bhumibol Adulyadejs 60-årsdag.

Månatlig hyra för försäljare på marknaden varierar från 10 600 till 17 700 baht.

En studie av den thailändska handelskammaren kom fram till att de flesta handlare verkade på helgmarknaden under i snitt fyra till sex år och hade en genomsnittlig försäljning på 139 500 baht per månad.

 

Under covid pandemin så var marknaden under långa perioder stängd för besök men nu börjar kommersen komma igång på riktigt igen.

Öppettiderna är 9-18 varje lördag och söndag.

Bästa sättet att ta sig hit är Skytrain till Mor Chit stationen eller med tunnelbanan till stationen Chatuchak Park

Ingen dresscode finns här men klä dig svalt för det blir mycket vandrande runt i labyrinter av gångar som saknar luftkonditionering.