Retro i Phuket

För 95 år sedan var Phuket inte den turistmagnet som ön är idag och utbudet av boenden för besökare var minst sagt skralt men då 1927 slog Un Un Hotel upp sina portar för besökare.

Hotellet är beläget i Phuket town för det var där det finansiella centrumet på ön fanns – att bygga ett hotell längs med västkustens stränder var förmodligen det dummaste någon hört då – vem vill bo där?

På den tiden dominerade gruvorna och gummiplantagerna Phuket och få om ens någon besökte västkustens små fiskebyar. Det har ju som bekant ändrats sen dess…

När det öppnade var det ett toppmodernt hotell byggt i sino – portugisisk stil som är så typisk för Phuket town.  Stuckaturer i grekisk-romersk stil, väl skyddade gångar och uteplatser där man kunde söka skydd mot sol och regn samt en vacker atriumgård med egen trädgård. Man fick hosta upp 80 satang för ett rum på den tiden, endast 20 satang tillbaka på 1 baht alltså.

Åren gick och det byggdes fler hotell i Phuket Town och turisterna/besökarnas fokus flyttades så småningom till stränderna på västkusten och Un Un hotel, som tydligen betyder ”a plesant stay and happiness for all visitors” på kinesiska bytte namn till On On Hotel för att locka västerländska turister.

Men med åren förföll hotellet mer och mer tills det till slut var ett sunkigt backpackerhotell – interiören från den tiden figurerar i filmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen fast då som backpacker hotell på Khao San Road i Bangkok.

År 2012 tog The Memory group över hotellet och inledde en omfattande renovering och uppgradering av hotellet i retrostil och de erbjuder nu ett klassiskt hotell med retrocharm

Fast man får räkna med att betala lite mer än 80 satang per natt idag.