Ta mig härifrån!

Var de ord som ekade i min skalle när jag för drygt 24 år sedan för första gången kom till Bangkok. Buller trafik, föroreningar, inkastare, försäljare och allsköns skummisar präglade mina två första dagar i Bangkok. Jag verkligen hatade staden och svor att aldrig mer återvända.

 Nu har jag en bostad här sedan 18 år tillbaka och trivs som fisken i vattnet. Hur gick det till?

 Hemligheten med att klara av Bangkok är att man måste anpassa sig, glömma hur det fungerar hemma i Sverige och anpassa sig till hur thailändarna gör saker och ting. Det finns tre sätt att göra saker på, rätt sätt, fel sätt och på det thailändska sättet som inte nödvändigtvis behöver vara fel, bara oerhört komplicerat och svårbegripligt. För oss iallafall.

En sådan sak som när man åker Sky-train i Bangkok, det är bara västerlänningar, turister, som springer upp och ner för trapporna. Thailändarna går i sakta mak och kan tänka sig att gå en lång omväg för att hamna vid uppgången med rulltrappa.

Stress är inget som verkar påverka dem. Samma sak om man bestämt ett möte, alla västerlänningar är på plats i tid medan thailändarna dyker upp efter hand ursäktande sig med trafiken.

Visst kan trafiken driva en till vansinne ibland men det blir ju inte mindre trafik för att man stressar upp sig? Man lär sig att inte planera in för mycket under en dag så löser sig det mesta.

Solnedgången från någon av Bangkoks otaliga takbarer är en mäktig syn

Jag hade aldrig klarat mig om jag inte hade haft mina vänner som stöd och hjälp här.

Men jag umgås nästan aldrig med några svenskar, finns ett par svenskar i min umgängeskrets resten är thailändare, tyskar, italienare eller andra västerlänningar.

Svenskar verkar inte vilja bo i Bangkok utan föredrar någon ”svensk” by i närheten av havet omgivna av andra svenskar. Visst låter det smidigt och enkelt men hur spännande är det egentligen?

Då missar man ju både Bangkok och Thailand som ju är en smältdegel av olika folkslag, kulturer, religioner och personligheter.

Fördelen med Bangkok som jag ser det är att här finns allt på både gott och ont, jag kan äta toppklassig mat från alla världens kök (utom bra svensk mat vilket fortfarande inte verkar finns här – bortsett från IKEA då) festa tills dagen gryr eller äta enkel thaimat från en liten trottoarvagn för att sen sitta i lugnet vid ett av de otaliga templen.

Åka runt på Thonburi sidan av Bangkok för att uppleva en helt annan del av staden som väldigt få turister  känner till.  

Det är upp till mig att välja vad jag vill göra här. För i Bangkok så finns nästan alla val 

Byråkratin i Thailand är inte att leka med, bara att fixa rätt visum och arbetstillstånd tog mig över 3 månader mot utlovade 1 vecka.

Mycket papper som ska översättas, kopieras och stämplas hos olika myndigheter innan det var klart. Tålamodsprövande.

Som journalist till professionen kan man inte heller springa omkring på myndigheter här och dunka någon offentlighetsprincip ala Sverige i huvudet på tjänstemännen.

Det funkar inte. Man får emellanåt stryka dem lite medhårs för att komma dit man vill. Men det går om man inte förlorar fattningen och börjar brusa upp. Ta det lugnt även om man kokar inombords.

Trafiken finns alltid med som en faktor i Bangkok

Många har frågat mig vad som är hemligheten med thailand?

Många länder har fantastisk natur, inspirerande kök, vackra stränder och intressant historia, varför Thailand?

För folkets skull.

Människorna är det som skiljer thailand från resten av världens länder.

Folkets medfödda charm går inte att träna upp, den bara finns där. Det naturliga leendet och närheten till ett hjärtligt skratt är något jag möter varje dag här i Bangkok.

Visst är det en härlig plats att leva på!

Av: Stefan Christensen