Runda algoritmerna

Det har väl inte undgått någon som är sugen på en långresa till Thailand eller någon annanstans att biljettpriserna är ohemult höga just nu.

Det finns många orsaker Covid pandemin blev dödsstöten för många flygbolag, bland annat så fick ju Norwegian skrota sitt långreseprogram och där försvann ju ett alternativ för dem som vill åka non-stop till Thailand. Finnair inledde en ambitiös satsning på non-stop flyg till  Thailand utan att mellanlanda i Helsinki men sen kom Rysslands krig i Ukraina och så dog den satsningen ut innan den fått luft under vingarna.

Kvar har vi bara Thai Airways för dem som vill flyga direkt utan mellanlandning men Thai Airways är fortfarande i en rekonstrueringsfas och har inte alls samma frekvens på flygningarna som tidigare. Sen tar de ganska bra betalt också – en nödvändighet för att inte hamna på ruinens brant igen.

Så hur gör man då för att få tag på så billiga biljetter som möjligt? Det är inte lätt men det finns några trix man kan ta till för att få biljetter så billigt som möjligt, här har ni våra tips!

Emirates flyger med Boeing 777 dagligen från Stockholm

Det handlar on att lura algoritmerna. Dagens sökmotorer för flygbiljetter på nätet är programmerade för att justera priserna du ser efter hur ofta du söker på just den destinationen, priset går upp och du bokar i panik en biljett ”för det kanske blir dyrare imorgon” när du ser hur priset går upp sen du sökte igår.

Vi brukar använda oss av Momondo´s sökmotor när vi vill ha lite referenspriser i olika reportage. Det är en bra och stabil sökmotor där du kan justera dina datum lite fram och tillbaka och se prisskillnaden om du flyttar dit eller hemresan ett par dagar.

Men alla sökmotorer styrs av förprogrammerade algoritmer, så hur gör man för att runda dem?

Det första man bör göra är att logga ur kontot om man nu har ett sådant, det brukar komma någon sådan där pop-up ruta som uppmanar dig att registrera dig för att då är dina uppgifter sparade så du slipper ange dem varje gång. Det är ju smidigt men det låter ju också sökmotorn veta att det är du som är inne och söker – igen. Så logga ut.

Logga även ut från ditt Google konto då det även samlar in uppgifter. Kan du så koppla upp dig via en annan uppkoppling än ditt vanliga bredband, till exempel kan du använda din mobiltelefon som uppkopplingspunkt.

Ännu bättre är om du kan använda en helt annan dator med en helt annan uppkoppling – gärna någon du vet inte sökt på resor till Thailand. Leta upp Momondos sida från din lånade dator, får du använda hen´s e-postadress också är det ännu bättre annars finns det gott om e-post klienter som är gratis så du kan skaffa en ny e-post just för detta syfte.

Det är lätt att slentrianmässigt söka på ”sin vanliga” flygplats, man kan söka på både Arlanda och Göteborg eller varför inte Köpenhamn och ofta får man fram bättre priser på det ena eller andra alternativet. Finns ibland vissa kampanjer som gäller från specifika flygplatser som kan ge bra priser.

Codeshare är när ett flygbolag låter ett annat bolag transportera passagerarna en del av sträckan, ofta inrikes, och jag har bland annat under åren lyckats med att få en resa till Thailand att bli billigare med Qatar Airways när jag angav avreseflygplatsen till Ängelholm istället för Arlanda.

Airbus A350 tillhör numera ryggraden i Singapore Airlines långdistansflotta- ett mycket bekvämt och miljövänligt flygplan.

Appar för mobila plattformar har de flesta flygbolag idag och det kan också vara en idé att testa för ibland har bolagen kampanjer som bara finns i apparna, bland annat Singapore Airlines har kört olika kampanjer med appar. Värt att testa.

Lufthansa group består av ett antal europeiska flygbolag och här har det funkat bra för oss att boka med Swiss Airlines. De finns så många avgångar inom LH gruppen för resor till exempelvis Bangkok att man kan välja och vraka, det kan bli med Austrian dit och Lufthansa hem trots att man bokat via Swiss.

Sen kan det vara bra att vara flexibel med sina datum, ett par dagar upp eller ner kan spara tusenlappar. Kan man undvika början och slutet på de olika lov och semesterperioderna finns det pengar att tjäna.

Man ska inte helt utesluta resebyråer heller, de är experter på detta och det finns många kampanjer som är för resebyråer endast. Personalen där vet oftast vilka trick och genvägar bokningssystemen tillåter.

Tiden när man fick en tur och returresa till Thailand för 4000 kronor är nog över för gott men kan man få en biljett för 7000 kronor idag har man gjort ett klipp, glöm inte att kolla så att bagaget är med eller lägg till det innan du klickar på bokningsknappen.

Kolla även på restider och längden på uppehållen på de resor som erbjuds, 17 timmar på flygplatsen i Addis Abeba låter visserligen spännande men blir nog bara oerhört långtråkigt…

Lycka till i sökandet!