Vågar man planera en vinterresa?

Nu efter att covid pandemin bedarrat skulle ju Thailand äntligen kunna bjuda in turister igen, det skulle bli “nästan” som vanligt vintersäsongen 22-23.

Boom, Ryssland attackerar Ukraina och ett krig tar vid som påverkar hela världen. Nu drygt 5 månader in i konflikten syns det inget slut i sikte och vi mäste nog förbereda oss på en lång vinter med konflikten hängande över det mesta vi företer oss.

Men hur påverkar detta våra drömmar och planer för en solsemester under vinterhalvåret?]Ekonomin.

Allting blir dyrare, bränsle och energipriser nästan skenar och även maten blir dyrare. Många måste prioritera och det är ganska hårt att behöva göra och det som ryker först är oftast långresan till Asien.

Men man får inte glömma att kalkylera in den energiboost en långresa till Thailand ger, kanske har man möjlighet at ta med sig lite arbete hit? Under pandemin upptäckte många att man inte behövde fysiskt befinna sig på kontoret för att kunna sköta sitt jobb, man kunde lika gärna sköta det hemifrån. Eller från Thailand.

Kostnaderna.

Flygen undviker numera Ryskt och Ukrainskt luftrum och det gör att flygtiderna blir längre och priserna stiger på grund av högre bränsleförbrukning och dyrare bränsle. Covid pandemin har också sett en del flygbolag gå omkull eller omstruktureras, Norwegian flyger exempelvis inte på Thailand längre.

På plats i Thailand har också prisläget påverkats men kanske inte så mycket som här. Många hotell har packat ihop och de som är kvar gör ofta bra affärer.  Mycket av skräpmatskedjorna har också stängt och hänvisar ofta till sin deliveryservice istället. Men thaimat finns det fortfarande att tillgå i vart och vartannat gatuhörn till fortfarande ganska låga priser – iallafall för oss.

Men accepterar man att saker och ting blivit dyrare och anpassar sina egna vanor efter det så finns ju möjligheterna att få en oförglömlig semester/workation där.

Att tänka på.

Boka biljetter och hotell som går att avboka – situationen i världen och för en själv kan ändras fortare än man anar. De flesta seriösa flygbolag idag låter dig boka om ifall du har en biljett i lägsta prisklass – du får dock inte några pengar tillbaka.

Går du upp en prisklass på biljetterna kan du vanligtvis få pengarna tillbaka, helt eller delvis.

När det gäller hotell så är det samma sak där – de flesta erbjuder förmånliga villkor för av och ombokning.

Så det är egentligen bara upp till en själv att avgöra om man har råd eller inte. Men jag kan lova att kommer man iväg så kommer man att möta ett Thailand som man trodde försvann för 20-25 år sedan, ett äventyr bara det!