This changes everything

Visst, rubriken låter som en dålig Apple slogan men Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari förändrade verkligen allt – även när det gäller resor och turism till våra favoritländer i Asien.

Hur kommer resandet att bli framöver?

I princip omöjligt att svara på men vi ska försöka reda ut en del här i denna krönika. Pandemin är ju borta eller under kontroll i de flesta länderna nu och många turistberoende länder började se ljuset i tunneln. Det ljuset slocknade den 24 februari.

De senaste året har ryssar utgjort en stor del av turismen på exempelvis Phuket. När kriget bröt ut och de ryska flygbolagen riskerade att få sina flygplan beslagtagna utanför sitt lands gränser så fanns det drygt 8000 ryska turister strandade i Thailand – de fick assistans att ta sig hem. Men att det blir någon större mängd ryssar som turistar i Thailand i framtiden ses som väldigt osannolikt.

Kineser har varit en annan stor grupp turister i Thailand men där är befolkningen återigen inlåsta i karantän och lär så vara ett tag

Då återstår västeuropéer, nordamerikaner och Aussies/Kiwis. men det är också länder och regioner som kommer drabbas av kostnadsökningar på det mesta från mat till energi och lever man i europa med ett krig inpå knuten så kanske man får prioritera bort asien semestern?

Flygpriserna har redan gått upp, dels för att bränslet blivit dyrare men också för att flygsträckorna blir längre på grund av kriget och utbudet av flygstolar mindre. Länderna inom ASEAN ligger långt ifrån konfliktens epicentrum i Ukraina och de flesta har tidigare välkomnat såväl Ryssar som Ukrainare till att semestra i sina länder och efter mer än två år av corona restriktioner behöver de den ekonomiska stimulans som turismen ändå ger.

Det finns få industrier i världen där pengarna filtreras ner till de som behöver dem som mest som turismindustrin, köp mat av den lokala matvagnen istället för på en hamburgerkedja, se till att spendera pengar på det småskaliga och de familjära ställena. Då hamnar pengarna hos dem som behöver det.

Ska man då resa som läget är nu?

Det är ju upp till var och en att avgöra utifrån de egna förhållandena men reser man nu så kommer man möta länder i en sorts transformering från det som varit till det som ska bli.

Går allt som det är tänkt så tänker vi på Destination Asien sätta upp en redaktion i Thailand under ett par  månader hösten 2022 och undersöka allt nytt och spännande som händer i regionen, vad är öppet, vad har stängt? Nya regler och förordningar? Nya ställen att upptäcka och gamla ställen att återupptäcka, allting presenterat “live” till er hemma i Sverige.

Vi tänkte nämligen att prova på en “Workcation” under ett par månader i Thailand och hoppas ni vill följa med oss på det äventyret.