Besök i naturens vardagsrum

Det är lätt att inbilla sig att det inte finns så mycket mer kvar att upptäcka i världen – inget kunde vara mer fel, det finns massor kvar att upptäck om man vill och vågar.

 

Det gjorde en tysk vetenskapsman då han 2017 fann och katalogiserade en Geosesarma Faustum, eller om du inte är flytande på Latin, en Highland Vampire Crab. Det märkliga är inte att han fann denna specifika art utan var han fann den – det var inte långt ute i Borneos ännu vidsträckta regnskogar utan på Penang Hill bara 9 kilometer från Malaysias tredje största stad Georgetown.

Har du problem med termiter ska du skaffa ett gäng pitcher plants

Uppe vid den av britterna byggda “Penang Hill Station” på ön Penang har naturparken The Habitat växt fram, en friluftspark  där öns drygt 700 000 invånare och turister kan söka sig en tillflykt undan stadens stök och larm och värmen nedanför.

 

Man tar sig dit genom en  kort resa uppför backen med en gammal kuggstångsjärnväg och väl uppe finns det många välplanerade stigar att följa som alla kantas av informationstavlor med intressanta uppgifter om olika sorters flora och fauna som kan finnas längs med vägen.

 

The Habitat spelar också en viktig roll i att lära barn och vuxna om naturens roll och villkor för att få världen att fungera på ett mycket pedagogiskt sätt och man riktigt ser aha upplevelsen hos barn – och vuxna – som kanske levt hela sina liv i en urbaniserad storstad.

 

Väldigt stimulerande. Och oerhört lärorikt för barn i alla åldrar.

Men allt är inte teori här, det finns zip lines mellan träden över djupa raviner, vandringsgångar belägna långt uppe bland trädtopparna för att kunna studera naturlivet under trädkronorna och den gamla tennisbanan britterna byggde har gjorts om till en fantastisk utsiktspunkt där man kan blicka ut över den orörda regnskogen som omger hela parken – man kan även se Georgetown och fastlandet här uppifrån.

En Highland Vampire Crab eller Geosesarma Faustum på Latin. Den upptäcktes och klassificerades först år 2017 och bevisar därmed att det finns massor att upptäcka i regnskogen

Att ta sig till Malaysia och Penang är ganska lätt, ön har en stor internationell flygplats dit till exempel Singapore Airlines flyger till om man inte väljer att ansluta via Kuala Lumpur på fastlandet. Det går även att flyga till Penang från Bangkok i Thailand.

 

Från den 1 maj 2022 så har man slopat alla inresekrav med hänsyn till Covid-19, alltså inga tester före eller efter flygningen och ingen specifik försäkring krävs längre. Under förutsättning att man är fullt vaccinerad.

 

Det enda som krävs är att man fyller i ett digitalt Travel Card tidigast 7 dagar innan avresa och installerar det i sin telefon. Sen är det bara att åka!

Georgetown ligger nedanför -vad tomtarna gör på räcket kan man ju fundera på?

Det uppskattas att mindre än 25% av världens alla arter inom växt och djurriket är upptäckta och katalogiserade, så det finns mycket kvar att upptäcka – så varför inte börja i Penang?