Luang Prabang – juvelen vid flodkröken

Luang Prabang, är en stad i Laos belägen där floderna Nam Khan och Mekong möts. Staden har idag en folkmängd på runt 55 000 människor. Från 1300-talet var staden under långa perioder huvudstad i riket Lan Xang.

Legender berättar om stadens tillkomst. Prins Fa Ngum flydde till Angkor men kom senare tillbaka  och med hjälp av en armé från Angkor tog han makten år 1353 och valde då Luang Prabang som sin huvudstad. Staden har fått sitt namn av en Buddhaskulptur, Phrabang Buddha, som togs till staden från Vientiane år 1512. På grund av stridigheter flyttades huvudstaden 1563 återigen till Vientiane.

 

Louang Prabang upptogs redan 1995 på Unescos världsarvslista, och betraktas som ett unikt exempel på en blandning mellan den traditionella asiatiska och den koloniala arkitekturen.

 

Staden är känd för de mängder av buddhistkloster och buddhistmunkar som finns här, staden räknas som Laos kulturella och religiösa centrum. Idag finns här 33 tempel kvar varav några byggdes redan på 1600-talet.

Det går att flyga till Luang Prabang från regionala flygplatser som Bangkok, Singapore, Chiang Mai och Siem Reap utöver diverse inrikes anslutningar i Laos. Men på grund av pandemin är det idag bara Lao Airlines som flyger till Luang Prabang.

 

Vill man anlända i klassisk stil tar man båten från Huay Xai – gränsstaden vid mekongfloden mot Thailand – och ger sig ut på en oförglömlig 2 dagars flodkryssning med övernattning i Pak Beng till Luang Prabang. En oförglömlig upplevelse.

Det har byggts en snabbtågsjärnväg från Kina till Vientiane via Luang Prabang men det råder ännu oklarheter om den är öppen för trafik för turister utanför Kina och Laos.

 

Hur som helst invigdes linjen i december 2021 och det återstår att se om det blir någon succé för Luang Prabang med järnvägsförbindelsen.

 

I Luang Prabang och dess UNESCO skyddade del finns det idag gott om små hotel och guesthouses, små restauranger, gallerier med lokal konst och mysiga små vinbarer. I och med att Laos varit en fransk koloni så är vin förhållandevis billigt i Laos jämfört med många andra länder i sydostasien.

 

En annan positiv sida av det koloniala arvet är att maten som ofta erbjuds är en spännande fusion mellan det franska och laotiska köket som är gjort för världens alla foodies att testa på.

Vad gör man då i Luang Prabang?

 

Man vandrar runt, besöker tempel, pratar med munkarna, avnjuter marknaden, både dag och nattmarknader finns, äter spännande mat och tittar kanske in på det gamla kungliga palatset som nu är museum.

Se när solnedgången går ner från toppen av Phousi hill är också något att ha på sin “bucket list” i ‘Luang Prabang.

Samt att kliva upp tidigt för att vara med om munkprocessionen genom staden.

 

Men det bästa med Luang Prabang tycker jag är att bara vara, det vill säga sjunka ner i skuggan i en skön fåtölj, beställa in en kopp utsökt kaffe och läsa en god bok medan man observerar livet som passerar förbi framför en.

 

Avkoppling deluxe!

Blir man akut “fika” sugen finns/fanns Scandinavian Bakery beläget på Sakkaline road nästan mitt emot 3 Nagas hotel. Gott kaffe, dammsugare och annat kondis gott.

Dock osäker på om de öppnat igen efter pandemin.

 

Tycker man ändå att Luang Prabang är för livligt kan jag rekommendera en utflykt till Kamu Lodge 2 timmar uppför floden. Ingen el, ingen telefon, inget internet. -bara avkoppling…