På andra sidan av södra Thailand

När man säger södra thailand tänker många på Phuket, Krabi Koh Lanta och Khao lak.

På andra sidan mot dem Thailändska golfen finns i princip bara ögruppen runt Koh Samui som traditionellt intresserar badsugna svenskar.

Destination Asien åkte på upptäcktsfärd längs med den östra kusten och hittade en del pärlor.

Chumpon

När nattåget från Bangkok stannar till i Chumpon är det fortfarande mörkt ute men eftersom Chumpon är en stad som kom till innan turismen så sjuder den redan av liv. De flesta som hoppar av tåget här ska vidare ut mot Koh Tao eller någon annan ö och skjutsas snabbt ut till färjeläget.

 

Vi väljer dock att stanna på fastlandet och tar en tuk-tuk till Chumpon Cabana strax norr om staden vid stranden Had Tung Wua Laem. Hotellet har funnits här i snart 25 år och thailändarna har åkt hit i många år och på senare år har en del västerlänningar också hittat hit.

Inte för att stranden vid hotellet känns överfull eller liknande, långt ifrån, men vi väljer ändå en dag att ta oss ut till ett par mindre öar med hotellets dykbåt för att snorkla och bada.

Det kan rekommenderas inte bara för snorklingen men man får då också se hur de så kallade ”svalbona” vaktas från plundrare. Det lär vara en delikatess i fina kinesiska restauranger med äkta ”svalbon” på menyn.

Efter ett par dagars solande och badande samt utforskande av Chumpons omgivningar, vi visste till exempel inte att Thailands bästa kaffe kommer härifrån, bär det nu av söderut igen med tåget.

 

Det blir ett lokalt tåg, kostnaden i tredje klass är 37 baht, det spräcker ju inte budgeten precis och när vi hoppar av vid Surat Thani´s station byter vi till en buss som tar oss mot Khanom.

Khanom

Ifall man tycker att Chumpon är för litet och lugnt ska man definitivt undvika att åka till Khanom, vid den drygt 2 mil långa stranden finns det mindre än 20 hotell och guesthuoses.

 

Stranden är lång och mestadels finkorning och möjligheterna att få koppla av i enskildhet är enorma. Visserligen får man planera sin strandvistelse noga då det inte kommer några försäljare stup i kvarten och vill pracka på oss något vi inte behöver. Dricksvatten, frukt, badhandduk och ett exemplar av Romeo Dallaire´s bok ”Shake hands with the devil” åker ner i ryggsäcken innan vi lämnar hotellet. Det finns en riktigt lyxig resort här, den finskt ägda Aava resort.

 

Maten man äter här är typisk thai, ingen Starbucks eller McDonalds finns det att tillgå här. Nöjeslivet pågår vanligtvis på hotellet eller i direkt anslutning till detsamma och innebär enkla ölbarer och karaoke, långt ifrån nattlivet på Koh Samui som man kan skymta ifall man tittar norrut från stranden. Khanom är en liten pärla som fortfarande ger intrycket av att vara oförstört.

Songkhla

På väg 408 som tar oss söderut från Khanom passerar vi många liknande små stränder som knappt sett några västerlänningar alls, men tiden ger oss tyvärr inte möjlighet att stanna och utforska alla mer noggrant.

Lunch blir det i Nakhon Si Thammarat och nu börjar man verkligen se det kinesiska inflytandet bli mer framträdande. Det blir en Dim Sum som är helt underbar till lunch.

 

Tyvärr så har vi inte tid att utforska Nakhon Si Thammarat grundligt eftersom Thailands svar på Hornborgarsjön, Thalee Sap och Thalee Luang står närmast på agendan. Sjöarna och dess angränsande våtmarker är ett paradis för de som, är ornitologiskt intresserade med massor av olika fågelarter som häckar runt sjön. Samt en hel del färglada blommor som frodas i vattnet.

Väl framme i Songkhla så passar vi på att titta till Thailands motsvarighet till den danska ”Lille Havefrue” som finns på Samila beach som ligger mitt inne i staden. Sjöjungfrun anses av de lokala vara en form av gudinna vars bröst man ska gnugga på om man vill ha tur. Finns inget som bevisar att det verkligen är så men det är ju dumt att inte prova?

 

Efter att ha sovit gott på Samila beach hotel besöker vi dagen efter Songkhla´s ”nationalmuseum” som tydligt vittnar om det inflytande som de invandrande kineserna haft på Songkhla och dess omgivning, vi hinner även med att besöka Prem Tinsulanondas födelsehem, eller det som iallafall uppges vara hans födelsehem som nu är ett museum.

Prem Tinsulanonda var Thailands premiärminister 1980-1988 och var sen ordförande i den thailändska kungens mäktiga och inflytelserika råd. Han var nästan 99 år gammal då han avled 2019.

Man är mycket stolta över Prem i Songkhla och accepterar inte att någon ifrågasätter hans arv till vare sig Thailand eller Songkhla. I staden börjar även det muslimska arvet göra sig mer påmint, det finns gott om moskéer i området och maten blir mer och mer influerad av traditionell malajsisk kokkonst.

 

Man bör vara lite moderat när man badar och besöker stranden i dessa delar av landet, Thailändare som badar på stranden här har påfallande ofta väldigt gott om kläder på sig och att någon skulle sola topless här ses som helt otänkbart. Man tar seden dit man kommer som det heter.

Songkhla är en viktig hamn och fiskebåtarna ser till att havets fångst alltid finns tillgänglig på de olika små fiskrestaurangerna vid stranden.

Nu är veckans äventyr längs med thailand outforskade södra kust över och vi kliver på nattåget i Had Yai till Bangkok. Underslaf i andra klass med AC kostar 752 baht och hela resan tar nästan 20 timmar.

 

Men vem har bråttom egentligen?