Tempel utan trängsel – Preah Vihear

Preah Vihear visst har du hört det namnet förut?

 

Förmodligen runt år 2008 då templet – som faktiskt ligger mitt på gränsen mellan Kambodja och Thailand – var skådeplatsen för strider mellan Thailand och Kambodja med klart nationalistiska förtecken. Mellan åren 2008-2011 fick 40 personer, även civila, på båda sidorna sätta livet till.

 

Allt för ett tempel som ligger i ruiner 525 meter upp på en klippa.

Gångarna är breda och noga stensatta - det här var ett viktigt tempel i Khmer riket

Det var den franska kolonialmakten som först producerade en karta över området år 1907 och inte förrän på 1930-talet upptäckte Thailand att templet faksiskt hamnat i Kambodja på kartan. Men Thailand – eller Siam som landet hette då – protesterade förgäves hos ICJ, International Court of Justice.

 

Det föll sig så att den enda egentliga möjliga vägen att nå templet högt upp på klippan var från den Thailändska sidan. På den Kambodjanska sidan var det de Röda Khmererna som styrde och ställde en bra bit in på 2000 talet och då var det knappast aktuellt med någon turism till området från den Kambodjanska sidan.

 

Men efter att de Röda Khmererna slutligen besegrats så väcktes den gamla striden om Preah Vihear åter till liv och Thailand som motsatte sig ICJ´s dom från 1962 samlade militära styrkor vid gränsen och Kambodja likaså.

Tempelstriden hade nu blivit en het inrikespolitisk fråga i Thailand och anklagelser om att vissa politiker gav upp land som enligt dem tillhör Thailand för sin eget företags vinning på bekostnad av landets suveränitet användes flitigt.

Trappan upp till templet från den thailändska sidan
Där borta på höjden ligger Thailand

Detta var en turbulent tid i Thailändsk politik och beroende på vem som styrde för tillfället så var Preah Vihear frågna antingen högt eller lågt på dagordningen.

 

Den 7 juli 2008 fördes templet upp på UNESCO´s världsarvslista som Kambodjanskt territorium och det skapade mycket turbulens i Thailand och utrikesministern tvingades avgå och åtalades för maktmissbruk då kritikerna hävdade att han gett bort Thailändskt territorium i utbyte mot exploateringsrättigheter för gas och olja i Kambodjanska farvatten till förmån för de Thailändska regeringens exil-ledare Thaksin Shinawatra.

 

Demonstrationer, provokationer och skärmytslingar vid templet fortsatte blossa upp vid gränsen till den 15 december 2011 då totalt 35 soldater och 5 civila på båda sidor fått sätta livet till.

Man får gå försiktigt på området
Ibland behöver templet stöttas upp.

Efter att striderna upphört och Thailand – motvilligt – accepterat ICJ (International Court of Justice) beslut har det varit lugnt i området. Från Kambodjas sida har man nu byggt en väg upp till templet som gör att man kan komma up utan att behöva klättra. Sista biten får man åka på en 4×4 pick-up eftersom en vanlig van inte klara stigningen.

 

Här finns allt man kan förvänta sig av en asiatisk sevärdhet, et par enkla restauranger och ett dussin souvenirbutiker med diverse krimskrams.

 

Det kostar 10 USD per person att besöka templet men det bästa och smidigaste sättet att komma hit och komma in är att köpa en paketresa från Siem Reap. Antigen en dagstur, räkna med 3-4 timmar enkel väg eller som en kombinationstripp med andra tempel i området som Beng Melea och Koh Ker.

Då blir man tvungen att övernatta i området och det bör noteras att strömförsörjningen härute är ganska bristfällig så det är mycket möjligt att ditt rum på hotellet har AC men inte någon ström för att låta den gå…

Väl på plats uppe på höjden har man en milsvid utsikt över både Kambodja och Thailand, det är tyst och fridfullt.

 

Att vandra runt bland ruinerna är en mäktig upplevelse och att på nära håll kunna studera det fantastiska hantverk som krävts för att bygga detta tempel på denna magiska plats är unikt. Här är inte mycket folk, en dagstur från Siem Reap hit tar mellan 8-10 timmar att genomföra och kostar runt 100USD per person, vi åkte på en 3 tempel tur  med Preah Vihear, Beng Melea och Koh Ker samt ett besök hos de Röda Khmerernas sista fäste i Anlong Veng för 250USD inklusive övernattning  på traktens bästa hotell och helpension.

 

Vill man besöka några fantastiska tempel i kambodja utan att känna sig som om man är på T-centralen vid rusningstid ska man åka hit.