Författarsviten, Graham Greene

Det var en äkta världsresenär som såg dagens ljus för första gången den 2 oktober 1904 i Berkhamsted i England. Eftersom Graham Greene föddes i en överklassmiljö så sattes han helt naturligt på internatskola där han inte trivdes alls.

Han försökte ett flertal gånger ta sitt liv men lyckades inte med det.

Det var som 21-åring hans första litterära verk publicerades, en samling poesi som gick under namnet Babbling April.

Det blev ingen omedelbar succé inom litteraturen område och därför började han jobba som journalist i ett antal år ibland annat Nottingham och London. Men 1929 fick han sitt första erkännande som en god författare med boken The Man within och 1932 åtföljdes den av Stamboul Train som var en variant på Orientexpressen. Graham Greene började göra ett namn om sig själv.

Under andra världskriget värvades Graham till den Brittiska underrättelsetjänsten MI6 och placerades i Västafrika under den senare legendariske dubbelagenten Kim Philby.

Det var dock inte hans första visit till området, redan 1935 hade han rest till Afrika och Liberia för att skriva A journey without maps.

Resa till världens outforskade platser var Grahams livselixir och förutom Afrika resten han i Sydostasien, Mexico, Haiti, Kuba och Sydamerika.

Under sin vistelse i Vietnam och övriga länder i Sydostasien växte en av hans mest berömda böcker fram, The Quiet American som har filmats ett antal gånger. Han besökte även Sverige och boken England made me som på svenska heter De skeppsbrutna utspelar sig till stora delar i Stockholm.

Graham hyste lite av en hatkärlek till Sverige, han var påtänkt för Nobelpriset i litteratur ett flertal gånger och den gången han var närmast var 1974 men då föll han på mållinjen till förmån för de svenska författarna Harry Martinsson och Eyvind Johnson.

På sviten som bär hans namn på The Oriental hotell, som givetvis går i grönt, finns en inramad tavla med en liten hälsning från författaren själv. Samt givetvis en komplett uppsättning av hans böcker.

 

Graham Greene avled 1991 i Schweiz.

Lästips av Graham Greene

 

The Quiet American/ Den stillsamme amerikanen

Utspelar sig i Vietnam under åren efter andra världskriget när många olika gamla och nya stormakter ville använda sitt inflytande i den forna franska kolonin. Har filmats ett antal gånger men är väl värd att läsas. Michael Caine har förekommit i båda av de mest kända inspelningarna, spelande olika roller.

 

England made me/De skeppsbrutna

Framförallt för bilderna av ett Stockholm från förr som man får upp i skallen när man läser denna välskrivna och spännande roman. Det blir som en resa genom tiden för de som kan sitt Stockholm från förr.

 

Our man in Havana/Vår man i Havanna

Det är revolution i luften på Kuba och skildringen av stämningarna som Graham Greene förmedlar skickligt gör att man nästan känner att man själv är på plats. Kuba, Batista, Castro allting finns där i bakgrunden tillsammans med CIA och KGB.