En kämpe återvänder

Thai Airways har åter börjat flyga mellan Stockholm och Thailand efter att trafiken legat nere i över ett år. Man startar lite försiktigt med 3 flygningar i veckan, tisdag, torsdag och lördag. Flygningen på lördagar går först till Phuket och sedan vidare till Bangkok.

 

Thai Airways är under en rekonstruktionsfas just nu och de håller på att åter bygga upp en fungerande verksamhet efter en ekonomisk kollaps som har förvånansvärt lite med Coronapandemin att göra – Thai Airways har varit finansiellt misskött under många år och frågan var inte om utan när det skulle ta stopp.

Det gjorde det 2020 och verksamheten lades på is, en handlingsplan togs fram, staten sålde sin kontrollerande aktiemajoritet i bolaget och man återanställde den VD som styrde Thai Airways sist bolaget gick med vinst som fick i uppgift att sjösätta rekonstruktionsplanen. Det kommer ta några år att genomföra alla åtgärder som krävs men nu är man på väg.

På Arlanda funkar det mesta som vanligt vid incheckningen, och vid Gate F58 står det en Airbus A-350 vid namn “Chai Badan” och väntar på oss. Dagens flygning är en kombinationsflygning, först till Phuket och sedan vidare till Bangkok så den är hyfsat välbesatt.

 

Resenärerna sprids i möjligaste mån ut så att man inte ska behöva sitta bredvid någon utanför sitt sällskap.

Airbus A-350 verkar vara standardflygplanet på skandinavien numera för Thai Airways och det är ett bra val både ur kapacitets och miljöhänseende. Inne i kabinen känns det mesta igen, det känns lite som om man tar på sig ett par bekväma tofflor – skönt och hemtrevligt.

 

Besparingsåtgärderna märks framförallt vid matserveringen, maten är god och vällagad men serveras med bestick och servis av ganska klen och tunn plast. Sen serveras bara alkohol till maten – något man periodvis haft som policy från Sverige tidigare men då på grund av en del svenskars problem att klara av en öppen bar.

Ingen tax-free försäljning finns heller. Detta gör att man kan spara på vikten i planet.

 

Varje säte har en egen TV skärm som är bra och tydlig men utbudet av filmer och TV serier är lite torftigt, drygt 30 olika filmer att välja på och ett 20 tal TV-serier känns lite futtigt när man jämför med det överdåd i utbud som konkurrenterna har.

 

Men det är något speciellt att kliva in på ett Thai Airways plan på Arlanda när det bär minus 11 grader ute och hälsas med ett glatt Sawatdee khaa från kabinpersonalen, kanske är det vetskapen av att det är minst 40 grader varmare när dörren öppnas som ger den känslan?