Bangkoks Nationalmuseum

Sydostasiens största museum grundades av kung Rama V 1887 och är inrymt i ett tidigare palats i Bangkok. Det är fullt av artefakter som visar upp hela spektrat av thailändsk historia, från Ayutthaya och Sukhothaiperioderna fram till modern tid.

 

Du hittar Thailands största samling av konstföremål här, allt arrangerat efter ämne, allt från Buddhafigurer, vapen och kläder till bärstolar och andra föremål som är centrala i thailändsk historia och kultur.

 

Det är lika fascinerande varje gång man besöker detta ståtliga museum. Det är så mycket att ta in, så att man upptäcker nya saker varje gång man besöker museet. Men några höjdpunkter som man inte vill missa är:

Buddhaisawan Chapel som byggdes 1787 har många fina detaljer, men framför allt huserar Phra Buddha Sing här, vilken är en av heligaste Buddhafigurerna efter jadebuddhan vid Wat Phra Kaeo.

Phra Buddha Sing härstammar från 1200-talet och fördes till museet från Chiang Mai av kung Rama I redan 1795. Väggmålningarna är mycket välbevarade och fina. Bakom den heliga figuren finns ett par bokyllor vacker målade i svart och guld.

Den röda paviljongen – Phra Tamnak Daeng –  är ett exempel på tidig inhemsk arkitektur. En typisk designdetalj är att huset kan tas isär och sättas hop igen på en annan plats om man önskar att flytta.

Det ena rummet innehåller typisk thailändsk design, och det andra en före detta drottnings vackra säng.

En av byggnaderna innehåller elva olika rum, varav sju på övervåningen, och alla innehåller olika thailändska konstgrenar, t.ex. musikinstrument, keramik, möbler, textiler och olika metallarbeten. Ett annat rum visar olika typer av historiska elefantsadlar.

 

En byggnad som inte får missas är den som visar upp olika fordon som använts vid kungliga begravningar.

 

Här finns mycket att upptäcka och är väl värt varenda baht i inträde  för att få en bättre insikt i thailändsk kultur och historia.

 

Text& bilder: Dennis Thern

Museumet ligger på 4 Na Phra That Road bredvid Sanam Luang i Bangkoks Rattanakosin distrikt. Det är öppet mellan 09-16 från onsdag till söndag och biljetterna kostar 200 baht per person. Det tar ungefär 20 minuter att gå dit från Sanam Chai tunnelbanestation. Se upp för folk som påstår att det är stängt och erbjuder en “gratis” sightseeingtur istället, gå alltid fram till entrén själv och förvissa er om det är stängt eller inte.