Med Charlie in i Phukets jungel

De marina nationalparkerna runt Phuket är välkända men det finns faktiskt även en stor skyddad nationalpark på land som är väl värd ett besök för dem som är intresserad av djur och natur på land, parken heter, Khao Phra Thaeo.

 

Vi åkte dit för en promenad i den till stora delar av ursprungliga regnskogen som nationalparken består av och där träffade vi Charlie.

Charlie förklarar vilka delar av växten som går att äta -bladen eller roten?

–Schhh… Charlie för snabbt fingret över munnen i en hyssjande gest innan han fångar upp en liten flygande trädödla som han visar upp och förklarar dess karaktär och egenheter för oss innan han låter den flyga vidare.

 

Vi är på en guidad vandring genom nationalparken Khao Phra Thaeo på ön Phuket och Charlie är en av guiderna som jobbar här med att guida turister genom en av Phukets kanske lite mer okända attraktioner, national parken Khao Phra Thaeo.

Det finns möjlighet att ta en dusch vid toppen av vattenfallet om man känner för att svalka av sig

Det är första delen av vår dag i väg från stränderna – visserligen får man den där ”Robinson känslan” på de flesta av Phukets stränder just nu men solen bränner ju även på en öde strand. En paus från stranden verkade som ett vettigt drag idag.

 

Nationalparken Khao Phra Thaeo grundlades redan 1977 och består till stora delar av mark som utgör rester av Phukets ursprungliga regnskog. Här finns vattenfall, långa och vindlande stigar och ett djurliv som bland annat innehåller hjortar, björnar, gibbonapor och diverse ormar och ödlor.

Parken är ganska stor, en vandring genom parken från entrén till Bang Pae vattenfallet tar mer än 4 timmar att genomföra i sällskap av en erfaren guide.

 

Vår guide Charlie är född och uppvuxen inom nationalparkens område och kan parkens vägar, stigar, flora och fauna bättre än någon annan.

Vi tog den korta rundan på två timmar och passade på att svalka oss med en dusch under Ton Sai vattenfallet längs med vandringen. Uppfriskande.

Vandringarna är populära ibland nordeuropéer och det är en annorlunda upplevelse som passar familjer med ett intresse för natur, djur och vandringar och inte bara vill se Phukets stränder under sin semester.

Den utrustning som krävs är ett par stadiga skor och tåliga kläder samt ett gott humör..

Den långa rundan som går igenom hela parken till vattenfallet Bang Pae tar ungefär 4 timmar att vandra i sällskap med en erfaren guide som Charlie.

Längs med vägen visar han upp vilka frukter och växter man kan äta och spår efter de olika djur som har parken som sitt hem.

 

Att vandra på egen hand går men det är inget som rekommenderas då här inte finns några uppmärkta stigar eller detaljerade kartor över området, man måste veta vart man ska eller kan gå – det vet Charlie och hans guidekolleger.

 

För att gå den långa vandringen krävs det nog att man är en erfaren vandrare då det inte precis är några självklara stigar man ska ta sig fram igenom, ofta blir det att vandra igenom olika vattendrag för att kunna ta sig fram men den korta vandringen är väl lämpad för de flesta inklusive barnfamiljer .

Ett stopp för att njuta av lite härlig rambutan frukt blir det också.

Ifall jag, en 50+ strokepatient under rehabilitering klarar av den rundan bör alla andra göra det också.

 

Charlie pratar ingen engelska så det kan bli lite svårt om man inte pratar thai i hans sydliga dialekt, därför skickar man alltid med en tolk som kan förklara och översätta  till engelska om det behövs.

 

Två timmars turen kostar 1300 THB för vuxna och 900 THB för barn upp till 16 år och då ingår transfer från ert hotell på Phuket, Nationalparksavgiften, vatten och färsk frukt under vandringen och all ny kunskap du kommer att få under turen.

 

Fyra timmars turen kostar 1900THB och 1500THB för barn.

 

Läs mer på Feel Phuket

 

#amazingthainess