Rapport från sandlådan

Efter snart två veckor på Phuket som turist under ”Sandbox” reglerna har jag kommit till en del slutsatser som jag vill dela med mig av.

 

Det absolut krångligaste har varit förberedelserna, att inte veta vad som gäller fram till 2 dagar innan programmet skulle starta har varit lite frustrerande. Men när väl allt blev offentligt så var det egentligen inte så svårt.

Förutom det faktum att man måste vara fullt vaccinerad mot Covid-19 och det ska ha gått två veckor efter sista injektionen är det två ytterligare saker som krävs, CoE – Certificate of Entry, som man söker online på Ambassadens hemsida och en försäkring som täcker Covid-19 vård till ett värde av upp till 100 000 USD.

Det gör de flesta svenska hemförsäkringar med reseskydd, annars kan man exempelvis teckna en separat reseförsäkring med exempelvis Gouda eller Luma som utfärdar de intyg som krävs.

 

Nu återinförde ju Svenska UD reseavrådan gentemot Thailand och den nya avrådan gäller till iallafall september månad ut och det stökar ju till Försäkringsbiten en aning.

Men Goudas reseförsäkring omfattar alla krav som ställs och den fungerar trots reseavrådan. Att åka iväg oförsäkrad är inget som rekommenderas.

 

Är man pensionär och tänkt stanna länge finns det den här försäkringen som fungerar

 

När alla dokumenten är uppladdade på ambassadens ansöknings sida tar det 1-3 arbetsdagar att få intyget.

Det blev en del magiska solnedgångar...

När man väl landar på Phukets internationella flygplats möts man av en mindre armé med folk klädda i blåa skyddsmunderingar, efter en snabb kontroll av papperna, och såg till att man laddade ner Mor Chana appen, sen slussas man vidare genom hälsokontroll och immigration.

När man hittat sin väska är det dags för PCR-test nummer 1 i Phuket, på vägen ut ur terminalen tas testet och resultatet meddelas ditt hotell ett par timmar senare. Det tog 4 timmar innan de ringde och talade om att testet var negativt och jag fick röra mig fritt på ön. Nu var mitt “karantänsområde” hux-flux 543 kvadratkilometer stort.

Scannar min QR kod i Mor Chana appen en gång per dygn i princip, vid frukosten på hotellet.

 

På Kata Noi Beach där jag bott finns det ett antal större hotell som är öppna så det medför också att servicen runtomkring här är bra, två thairestauranger, tre massage/skönhetssalonger, en skräddare, Family Mart och tre souvenirbutiker är öppna här. Förutom det utbud som hotellen erbjuder då i form av mat, dryck och aktiviteter.

 

Men där det inte finns några hotell som är öppna finns det inte heller så mycket service runtomkring vilket kan vara värt att tänka på när man bokar, ju fler hotell som är öppna desto större chans att verksamheter runtomkring dessa hotell är igång.

 

Här finns det en lista på vilka hotell som är öppna och SHA+ godkända, när du hittat hotellet du vill bo på kontaktar du dem antingen direkt eller bokar via en bokningssida på nätet så skickas bekräftelsen och intyget du behöver efter någon dag.

 

Vädret har med undantag av två dagar varit fint – om än blåsigt – men den här perioden är traditionellt ostabil vad gäller väderleken. De långa och många stränderna på ön gör att det inte är några problem alls att hålla bra social distansering. Det finns trådlösa IR-Scanners för kroppstemperaturen på många ställen, handsprit finns det gott om och i princip all personal och de flesta turister bär munskydd där så krävs. Det känns säkert här.

Stor chans att man får ha solstolen för sig själv på beachen nu!

Efter en månad med Sandbox programmet har 14 055 turister anlänt till Phuket och av dem har endast 10 blivit smittade under sin tid på ön.

I fredags den 30 juli hade sjukhusen på Phuket en total beläggningsgrad på 38% och ingen vårdades på intensivvårdsavdelningar.

Ön är numera i princip helt avskuren från resten av thailand, du kommer inte in om du inte är fullt vaccinerad och har ett färskt PCR test i bagaget oavsett om du är thai eller en utlänning som bor i thailand. Detta görs för att dämpa smittan bland lokalbefolkningen.

 

Visst kan man försöka vänta med att resa hit tills allt blir som “förr” men risken är att det aldrig mer blir som det varit. Nu är det lugnt, fint, smittsäkert och oerhört trevligt att besöka Phuket – så varför inte ta chansen om man väl har tiden?

 

#amazingthainess

 

#phuketsandbox