Använda hela kokosnöten

Mmmm, Bounty…

 

Vet inte varför men tanken förs direkt till den lilla chokladbiten med kokosfyllning när jag smakar av fruktköttet från kokosnäten vi precis har dissekerat här i byn Ban Rong på Phuket.

 

Byn ligger i nationalparken Khao Phra Thaeo och de har startat en liten workshop för turister om hur man får kokosnöten från toppen av palmen till magen och brasan utan att slösa bort någoting längs med vägen.

Första steget är att få ner kokosnöten från palmen, ett inte helt lätt projekt med tanke på att nötterna sitter drygt 10 meter upp i luften.  Vi använder oss av en lång bambustång med en skära fastsurrad på toppen.

Det är inte en helt lätt att få upp stången mot trädet så att man kan få skäran runt kokosnöten – men till slut lyckas vi få ner några nötter på marken.

 

Sen gäller det att få upp kokosnöten och för att inte behöva ta till alla knep som Povel Ramel misslyckades med i sången “Far jag kan inte få upp min kokosnöt” så låter vi bychefen svinga yxan på ett säkert och vant sätt.

Ut kommer kokosmjölken som tappas upp i små muggar för att kunna användas i matlagning.

 

Sen delas nöten på mitten och fruktköttet skrapas ut med speciellt verktyg som man sitter på för att få bäst effekt. Det är ganska tungt jobb som kräver en viss teknik och precision men snart börjar brickan fyllas med fruktkött. Detta blandas sen ut med vatten tills det blir en sammansatt mjuk massa.

Man tar sedan massan tillsammans med lite socker samt ris och blandar ihop det till små bollar man placerar i små knyten gjorda av kokosnötens palmblad.

Lägger man sen dessa färdiga knyten i kokande vatten så har man snart en härlig ris och kokosblandning att smaska på. Smakar precis som en Bounty, men med mindre söt och utan choklad.

 

Men skalet då?

Resterna av kokosnöten – det vill säga skalet- används som virke vid matlagning och man kan faktiskt känna det på smaken på vissa grillade rätter om de är tillagade över en eld gjord på kokosnötskal. Proja att känn efter nästa gång du köper en grillad fisk till exempel.

 

Så använder man hela kokosnöten, inget går till spillo och allt är naturligt.

 

Text & bild: Stefan Christensen

Videoredigering: Dennis Thern

Socker, kokos och ris är vad som behövs för att göra lite naturligt godis
Så här ser de färdiga knytena med ris, kokos och socker ut innan de kokas
Färdigt! bara att öppna upp och börja njuta av godis som är helt miljövänligt och nedbrytbart.
Skalet av kokosnöten användes som virke och smaksättare till fisken vi grillade senare på kvällen.