På elefanternas villkor

Det finns ungefär 3 700 elefanter som räknas som tama i Thailand, utöver det så tillkommer det ett drygt tusental elefanter i det vilda – ett antal som glädjande nog ökat de senaste åren.

 

Det är en stor skillnad på om en elefant föds upp i fångenskap och en elefant som föds i det vilda, ungefär som skillnaden är mellan en tam häst och en vildhäst. Varken den tama elefanten eller för den delen den tama hästen skulle klara sig själv i naturen om man ”bara” släppte dem fria.

 

En elefant kostar drygt 40 000 Thailändska baht per månad att föda inklusive mat,  medicin, veterinärs kostnader  och lön till dess skötare – elefantens mahout.

 

Efter att kommersiellt skogsbruk förbjöds i Thailand 1989 fanns det plötsligt inga möjligheter att försörja elefanten genom traditionellt arbete. En del utnyttjades i den lukrativa drogsmugglingen mellan Burma och Thailand andra i den illegala skogsindustrin medan många hamnade i den uppblomstrande turistindustrin.

 

Många elefanter for illa och tvingades till olika uppträdanden och konster för att roa turister utöver att användas i djungel trekking på elefantryggar.

En som insåg att något måste göras åt elefanternas situation var Kuhn Montri Tod Tane som själv ägde en elefantsafari rörelse. Han stängde sin elefantsafari och skapade istället Phuket Elephant Sanctuary på en 30 hektar stor yta i utkanten av Prah Thaeo nationalpark på Phuket. Där skulle elefanterna få en fristad och leva sina sista år som “pensionärer” utan några måsaten.

 

Här kan man som turist beskåda och komma nära dessa magnifika djur på deras egna villkor – den enda interaktionen med djuren som förekommer här är att man får hjälpa till att mata elefanterna, annars får man bara beskåda dem i deras naturliga miljö på behörigt avstånd från markplan eller från den nybyggda baldakinen.

Just nu bor här 12 elefanter, man har satt ett tak på maximalt 25 elefanter som man kan ha här då man vill att varje elefant ska ha minst ett hektars utrymme för sig själv.

 

Phuket Elephant Sanctuary brukar köpa in elefanter från olika elefant läger i Thailand, men nu när pandemin härjar och turistinkomsterna i princip upphört har man fått införa ett tillfälligt köpstopp. Hur gärna man än vill så måste man se till att de elefanter man redan har överlever innan man utökar hjorden.

 

En elefant kostar mellan 1 och 2 miljoner thailändska baht att köpa in beroende på faktorer som ålder, kön och skick. Sen tillkommer ju de årliga driftskostnaderna på ungefär en halv miljon baht.

På grund av pandemin har man inte kunnat generera några inkomster på drygt 18 månader och födan för elefanterna har därmed blivit högsta prioritet.

 

På Phuket Elephant Sanctuary har man därför börjat odla frukt och växter som elefanterna tycker om att äta för att på så sätt bli mer självförsörjande när det gäller födan till elefanterna.

 

De flesta elefanterna här har levt ett hårt liv och har diverse skador och skavanker  som kräver tillsyn och omsorg, här finns till exempel elefanter som är både helt och halvt blinda och därmed kräver mer tillsyn och omsorg. Skador på fötter och öron är också vanliga.

 

Man får lära sig väldigt mycket om elefanterna, dess historia och betydelse på en rundtur här, men i huvudsak ska Phuket Elephant Sanctuary vara en sista fristad för elefanter på ålderns höst, där de får leva som det en gång var tänkt.

 

Det är ett initiativ som är väl värt att stödja tycker jag.

 

#amazingthainess