Phuket och friheten

Vill man ha stränderna för sig själv är det nu man ska åka. Tanken slår mig när jag sitter på klassiska Freedom Beach utanför Patong i Phuket.

Projekt ”Sandbox” har varit igång drygt tre veckor och jag har hunnit med ett par dagar här på ön och på den här stranden är vi kanske ett tjugotal besökare totalt sett. En viss skillnad från tidigare då det låg ett par dussin speedboats för ankar här efter att ha fraktat badsugna turister från Patong beach. Flera hundra badande trängdes härpå stranden  då.

Nu är det ju traditionellt sett lågsäsong här nu i juli och vinden med medföljande strömmar gör att det avråds från havsbad på vissa av Phukets stränder – men poolerna på hotellen börjar fyllas på med turister som njuter av ett Phuket de förmodligen aldrig trott de skulle få uppleva igen.

Tiden utan turism har man lagt på att putsa och feja snart sagt överallt, rent, fräscht och välordnat och alla öppna hotell är verkligen i tipp-topp skick. Men det går inte att sticka under stol med att pandemin kostat många thailändare jobbet, många butiks och restauranglokaler gapar tomma över hela ön. Det finns nästan inga öppna snabbmatsrestauranger längre – vilket kanske är bra för hälsan generellt?

 

Men man åker väl knappast till Thailand om man inte tycker om thailändsk mat – och den finns ju som alltid tillgänglig snart sagt överallt. Till och med trafiken har blivit lugn och sansad här.

 

Nu införde ju Sverige en reseavrådan igen mot Thailand vilket innebär att reseförsäkringen man har i sin hemförsäkring inte gäller längre men det finns möjlighet att teckna en extern försäkring, som till exempel den här, för att kunna resa hit fullt försäkrad inklusive Covidskydd trots avrådan.

 

Phuket har smittspridningen under bra kontroll med en till största delarna vaccinerad befolkning och bra smittspårning. Det känns säkert här.

 

Har ni möjlighet så åk nu för jag tror inte chansen kommer tillbaka att uppleva Phuket som det var ”förr” i tiden igen. Samtidigt som man både hjälper folket som lever här och bättrar på solbrännan.