Vid en promenad under en seneftermiddag längs Ong Ang-kanalen i Bangkoks Chinatown, så är det svårt att föreställa sig att detta område brukade vara en illaluktande avloppskanal som invånarna undvek.
Efter att en gång varit Bangkoks smutsigaste kanal och en fristad för elektronik, piratfilms- och porrfilmentusiaster så är nu Ong Ang-kanalen nu en ny fritidsoas – långt ifrån dess smutsiga förflutna.
Det numera vackra kanalområdet visar hur framgångsrika lokalpolitiker och miljögrupper har varit med att återta en historisk vattenväg från en olaglig marknad och förvandla den till ett nytt coolt ställe att besöka.
Ett besök till området kan göras när som helst egentligen då det finns mycket fin gatukonst på väggarna värd att studera, men området lever upp mer på kvällarna och framförallt på helgerna då det fotas vilt för att hålla instagram-flöden aktuella med det senaste hippa området.
På båda sidorna av kanalen har det dekorerats med plantor och fina ljusslingor. Här och där har lokalborna hängt upp kinesiska lanternor. Ungdomar spelar levande musik och flanörerna har lätt att hitta både mat och dryck.
Kan paddla kanot i kanalen vara något för dig?
Och nu har upprustningen fått internationell uppmärksamhet. Ong Ang-kanalens renoveringsprojekt fick i mars, 2021 en prestigeutmärkelse av ett FN-organ. Det kallas ”Human Settlements Program 2020 (UN-HABITAT) Asian Townscape Award”, och det priset vanns i konkurrens med flera andra utvecklingsprojekt i Asien.
Kanalen är lika gammal som Bangkok själv. Den byggdes 1783 på order av kung Rama I, och kanalen rinner i nord-sydlig riktning knappt två kilometer från Phan Fa Lilat-bron (bredvid Wat Saket) och sveper sig genom de livliga kinesiska och indiska stadsdelarna.
På båda sidorna av kanalen finns det gott om gatumat och flera kända restauranger. Slink gärna in på någon sidogata för att se hur lokalbefolkningen lever.
Under 1800-talet och långt in på 1900-talet var Ong Ang-kanalen en livlina för handel och resor – en plats där båtar lastade av varor från landsbygden som sedan fördes vidare till olika marknader i storstan. Kanalen var också känd för en keramikmarknad och namngavs faktiskt efter den – ”Ong Ang” betyder keramik.
Under de senaste 30 åren var den allra sista delen av kanalen helt ockuperad av olagliga försäljare – som satte upp små butiker över hela området. Deras närvaro fick Ong Ang-kanalen att se ut som en långsmal, fallfärdig kåkstad mellan de livliga kinesiska och indiska kvarteren.
År 2018 gick Bangkok Metropolitan Administration (BMA) in för att rensa upp vattnet innan man gjorde de omgivande stadsdelarna mer tillgängliga. Projektet tog två år att slutföra och kostade 275 miljoner baht.
Kanalområdet är väl värt ett besök när man har tagit sig till kineskvarteren, som nu kommer stå som modell för liknade områden i megastaden Bangkok.
Text & foto: Dennis Thern