Dags för Makha Bucha!

Idag firar Thailand Makha Bucha-dagen och det är en allmän helgdag, så det blir en extra ledig dag och långhelg för allmänheten. Många thailändare, och utlänningar som bor i Thailand tar tillfället i akt att resa under nyligen lättade pandemibegränsningar.

Makha Bucha-dagen är ett av de viktigaste buddistfiranden som faller på fullmånedagen i den tredje lunarmånaden. Detta faller vanligtvis i februari månad enligt vår kalender. Makha Bucha uppmärksammar dagen då 1 250 buddhistiska munkar kom för att hylla Buddha i norra Indien, var och en på eget initiativ.

 

I Thailand går människor till buddhisttempel på Makha Bucha-dagen för att delta i ritualer och för att “förtjäna meriter”. De avstår från alkoholhaltiga drycker, ge munkar mat, mediterar och deltar i en ljusprocession och tänder rökelse vid templen på kvällen.

_Makha_8

Text & foto. Dennis Thern

Bilder tagna vid Wat Pathum Wanaram Ratcha Wora Viharn i centrala Bangkok