Funkar hemförsäkringen till Thailand?

Idag den förste juni 2021 så slopar utrikesdepartementet sin reseavrådan till bland annat Thailand och det innebär att behovet av att teckna en separat reseförsäkring försvinner – eller så gör det inte det.

 

Vi har tittat på hur de svenska stora försäkringsbolagen ställer sig till att utfärda det specifika intyg som fortfarande krävs för att få ett COE, Certificate of Entry,  för att kunna åka till Thailand och det var inte alla som var villiga att utfärda detta intyg trots att försäkringen omfattar kraven.

 

Det som krävs specifikt är att intyget bekräftar att även Covidvård ingår i försäkringen och att försäkringsbeloppet för sådan vård är minst 100 000 USD.

De flesta hemförsäkringar i Sverige med reseskydd uppfyller dessa krav, problemet är att många försäkringsbolag inte vill utfärda de intyg som krävs utan hänvisar kunderna till sina standardintyg.

Länsförsäkringar

Är ett av Sveriges största försäkringsbolag men de utfärdar endast generella intyg som inte specificerar ifall intyget täcker Covidvård  eller med några beloppsgränser. Fungerar med största sannolikhet inte för ett COE

 

Uppdaterat 2021-11-04. Länsförsäkringar Göteborg & Bohus uppger idag att man skriver ut erforderliga intyg – kolla med ditt lokala Länsförsäkringsbolag för Länsförsäkringar i Skåne uppgav 2021-06-30 att de inte skrev ut specialiserade reseintyg men det verkar som om den policyn är skrotad och Länsförsäkringar numera skriver ut rätt intyg.

 

#lansforsakringar

Folksam

Folksam där de flesta som är med i en fackförening har sin försäkring – eller som man har utöver sin vanliga försäkring – uppger att de utfärdar landsspecifika intyg till bland annat Thailand. Folksam fungerar alltså för ett COE

 

#folksam

If

Så här svarar Jessica Hjälmered , presschef på If på huruvida If ställer ut nödvändig intyg för Thailandsresan.

-Vi anpassar oss efter kunders behov och utfärdar de intyg de behöver. Vi har uppdaterat vårt befintliga reseintyg för kunder som ska resa till Thailand.

Det låter som ett rungande Ja i mina öron så If fungerar.

 

#if

Trygg Hansa

Trygg Hansa låter meddela att de för närvarande inte skriver ut några specifika intyg som skulle fungera när man ansöker om ett COE till Thailand. Frågan har diskuterats men man väljer att hänvisa till det vanliga Servicekortet man har med uppgifter om försäkringen.

 

Trygg Hansa fungerar alltså inte som försäkring till Thailandsresan.

 

#trygghansa

Gjensidige

Kommunikationschefen Tina Halldén svara så här i ett mail till oss.

-Eftersom vår försäkring inte har ersatt Covid-19 under tiden som UD-avrådan legat på Thailand har vi inte utfärdat några sådana intyg.

Nu när UD häver avrådan kommer vi att se över våra intyg i förhållande till vad Thailand efterfrågar och våra villkor.

 

Så Gjensidige kommer att fungera för resan till Thailand.

 

#gjensidige

Gouda

Är ett försäkringsbolag som specialiserar sig på reseförsäkringar och de ställer ut de nödvändiga intyg som krävs. Nackdelen är att man då får betala för två reseförsäkringar ifall ditt hemförsäkringsbolag inte ställer ut de intyg som krävs.

 

Är du mellan 18-69 tecknar du din försäkring här!

 

Är du 70 plus så hittar du rätt försäkring här!

 

#gouda

Intyg från Gouda som vi använde oss av i November 2020 - fungerade utmärkt.

Det är viktigt att komma ihåg att kontakta de bolag som skriver ut intygen i god tid innan den planerade resan, en del skickar intyget via e-post och andra med vanlig post.

 

OBS! Det kan vara viktigt att komma ihåg att även för försäkringsbolagen är detta med olika intyg för olika länder ganska nytt och trots att en del uppger idag att de inte skriver ut lands specifika intyg så betyder inte det att de inte väljer att göra det nästa vecka.