Sommaren är kort

…det mesta regnade bort. Denna sommar stämmer väl överens med Tomas Ledins profetia.

Nu när vardagen med jobb, skola och annat startat igen  kan det vara en idé att börja planera för vinterns avkoppling i Thailand på både kort och lång sikt.

Ett stort problem för de flesta är att flygbiljetter blivit väldigt dyra att köpa men vi kommer bjuda på lite  tips och trix här för att kunna komma åt de billigare biljetterna som faktiskt fortfarande finns att få tag på. Men man måste veta hur man gör.

Det finns mängder med lockpriser men de innefattar ofta ett långt uppehåll på någon avlägsen flygplats eller så visar det sig att den billiga biljetten man fastnade för inte innebar något incheckat bagage och lägger man till en väska så springer den biljetten snabbt upp i pris. Men det går att pressa priserna om man vill , häng med så visar vi hur man gör!

Google´s gamla flygsökmotor
Steg 1 är att ställa in sökparametrarna
Resultatet
En månads priser för 10-15 dagars resa
Air China
Lämpligt pris i förhållande till restiden hade Air China - man ser lätt vad andra bolag kostar
Välj reslängd
Printa ut sidan med resdetaljerna
Föregående bild
Nästa bild

Vi börjar med att söka via  Googles “gamla” söksida  ITA Matrix som bara är en söksida för flygpriser och inte en boknings sida.

Den är rätt enkel att använda, man kan söka på exakta datum eller på datum från och med ett specifikt datum och en månad framåt.

Man kan även variera reslängden med ett spektrum av dagar, säg mellan 85-90 dagar. Resultatet presenteras i en tabell där man klart ser skillnaden mellan de olika reslängderna.

För att göra ett exempel så ska vi åka till Bangkok i slutet av mars 2025 och kan stanna mellan 10-15 dagar.

Vi väljer ARN för Arlanda eller GOT för Göteborg eftersom det i det här fallet inte spelar någon roll vilken flygplats vi åker ifrån men det kan ha inverkan på priset.

Jag väljer att söka priser från måndagen den 17 mars. och ser på resultatet att det skiljer 1 535 kronor mellan måndagen och tisdagen – så jag väljer tisdagen. Det blir 4 timmar i Peking på vägen till Bangkok men hela 7 timmar på vägen tillbaka. Nåväl, får ladda upp med en god bok och hoppas att flighten från Bangkok till Peking blir försenad en stund…

Printa ut sidan och  lämna sedan datorn.

Ta med uppgifterna till en Resebyrå – om du nu kan finna någon sådan – eller bege dig till en annan dator, på jobb, hemma hos dina barn eller på biblioteket. Det viktiga är att du befinner dig på ett annat nätverk och motstår frestelsen att logga in på något av dina personliga konton på “den andra” datorn.

Gå sedan till Destination Asien från den datorn, klicka på toppbannern på startsidan för Momondo där du matar in uppgifterna vi fått ur Matrix och får då fram följande resultat.

En lång rad priser uppenbara sig men kolla alla noga innan du klickar på köp, billigaste alternativet här blev 1 190 kronor dyrare om jag vill ha med bagage.

Priserna kommer fram och man skulle kunna jubla – jippie det kostar bara 5 608 kronor!

Fast priset med Sembo är en fälla som de hoppas du ska trilla i, där ingår inget incheckat bagage – kostar 595 kronor per resväg – alltså kostar din billiga biljett 6 798 kronor istället för 5 608 kronor.

Så vi scrollar oss ner i listan tills vi hittar någon där incheckat bagage ingår och vid 5 772 kronor hos Flight Network får vi napp. Hittar inga andra dolda avgifter som kreditkortsavgifter och liknande heller så vi bokar biljetten där.

Incheckat Bagage ingår och inga andra dolda avgifter - betalar man med ett kreditkort ingår vanligtvis både en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd.

Flygbranschen är en bransch där skiftningar sker fort, vissa bolag expanderar medan vissa bolag skär ner, kampanjer kommer och går i en rasande takt så det finns egentligen inget bra svar “när” man egentligen ska boka – i detta exemplet ligger ju resan ett halvår fram i tiden och om det är det bästa priset jag fått fram får framtiden utvisa.

 

Det här med dynamisk prissättning har slagit igenom stort i branschen, det blir alltså dyrare ju fler som söker på specifika datum eller om du sitter vid samma dator och kollar priser vecka efter vecka.

Men det finns ju några knep för att försöka runda algoritmerna…