Resa med klimatomtanke

Man kan faktiskt resa och ändå bry sin om både klimatet, koldioxidutsläppen, naturen och den lokala ekonomin, vi har sammanställt några råd och punkter att tänka på innan, under och efter resan.

Oavsett typ av resa – weekendresa, en långsemester eller en backpackerresa, är troligtvis det första du tänker på vart du ska åka. Vilket resmål, vilken destination, vilket land. Till en varm och solig plats, till en stad eller till naturen. Ett långväga resmål eller i närmiljö?

Ur ett hållbarhetsperspektiv är alla dessa resor möjliga men alla destinationer är inte jämlika.

Hur du tar dig till resmålet

Olika transportmedel har olika miljöpåverkan, men det är distansen, bränslet, och beläggningskapaciteten (antalet passagerare per transportmedel) som spelar roll.

Bränslesnåla bussar och tåg är det bästa alternativet. Men till Thailand är det i princip omöjligt att resa utan flyg.

När du flyger, tänk på att välja flygbolag som tar ansvar för miljön och har en tydlig grön ambition. Direktflyg är klimat smartare än flyg med mellanlandningar och ju modernare flygplan desto mindre bränsleförbrukning. Klimatkompensera gärna din flygning, något som nästan alla flygbolag erbjuder idag.

Tänk också på att göra allt annat på resan så hållbart som möjligt. Till exempel val av hotell, din packning, hur du tar dig fram på resmålet samt var och vad du äter. 

Flyga non-stop ger minst klimatavtryck så idealet är direktflyg med ett så modernt flygplan som möjligt.
Packning

Vikten på bagaget kan ha en inverkan på effektiviteten på det valda transportmedlet, – det är inte bara för att tjäna mer pengar som du får betala extra för väskor som väger för mycket! Men att packa lätt är inte det enda att tänka på när du ska resa hållbart.

Det handlar också om att packa smart. Välj flerfunktionskläder som går att kombinera eller återanvända flera gånger i miljövänliga, snabbtorkande material. Ta med återanvändbara prylar som vattenflaska, kaffemugg, bestick och tygpåse, hygienartiklar i små reseförpackningar.

Mindre och smartare packning kommer att göra dina resdagar lättare då du slipper fundera så mycket på vad du ska sätta på sig, samt att desto lättare packning desto lättare väska, och mindre att bära på!

Nästan överallt i thailand kan man få sina kläder tvättade både snabbt och bra och dessutom gynnar man den lokala befolkningen ifall man låter tvätta under resan.

Boende och aktiviteter

Vare sig du vill bo på ett lyxigt hotell eller checka in på ett vandrarhem ska du alltid hålla utkik efter det mest hållbara alternativet.
Välj i första hand det småskaliga, lokalägda hotellet för att vara säker på att pengarna gynnar lokalbefolkningen. Bryr sig det lokalägda hotellet dessutom om miljön, lokal samverkan och schyssta arbetsvillkor, kan det knappast bli bättre!  

Även om de destinationer, hotell och researrangörer som tar ansvar och arbetar efter hållbara principer hjälper resenärerna att resa hållbart, stannar inte vårt ansvar där. Vårt ansvar som resenärer sträcker sig långt längre än så. Resa hållbart handlar också om vad vi gör och hur vi beter oss på plats.

Ta tåget inom thailand
Ifall du kan, ta tåget inrikes, ett nattåg kan dessutom spara dig en hotellnatt.
Sortera ditt avfall
Källsortering börjar bli stort i thailand - föregå med gott exempel
Åk kollektivt!
Det finns kollektiva transportsystem i snart sagt varje stad i thailand - utnyttja det!
Res lätt!
Ät lokalt producerad mat = minimala transporter.
Föregående bild
Nästa bild
Spara på el och vatten

Tänk på att stänga av luftkonditioneringen när du är ute från rummet. Dra ur elektriska apparater ur kontakten. Var sparsam med vattnet i duschen. Stäng av kranen när du tvålar in dig eller borstar tänder. Återanvänd handduken i hotellrummet och meddela även att lakan inte behöver bytas varje dag. Res istället med en återanvändningsbar vattenflaska som du fyller på med vatten längs med resan.

Ta dig runt

Samma princip som vid val av transport till destinationen, gäller på plats på destinationen. Välj om möjligt alltid det med lägst klimatavtryck. I första hand promenera, cykla eller åk kollektivt. Hyr du bil, hör dig för om klimatsmartaste modellen, i Thailand kommer elbilar starkt nu.

Handla lokalt, ekologiskt och fair trade

Lokalbefolkningen ska tjäna på sin turism. I många fattigare länder försvinner stora delar av vinsten från turismen ut ur landet. Se därför till att dina pengar gynnar den lokala ekonomin.

Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong. 

Välj den lokalägda restaurangen och det lokalägda hotellet, dykcentret och guiden som tar ansvar och sköter sin verksamhet på ett respektfullt sätt gentemot både naturen och lokalbefolkningen.
Lämna gärna dricks till personalen på ditt hotell och på dina utflykter.

Köp lokalt tillverkade souvenirer, kläder, smycken och keramik. Välj bort “Made in China” souvenirer i Thailand.

Visa respekt för boende och anställda på resmålet.

Ta hänsyn till lokal kultur och värderingar och hur ditt beteende påverkar lokalbefolkningen. Tänk på att det är till någon annans vardag du reser. Uppträd alltid som du skulle önska att turister uppträdde i din hemmamiljö.

Läs på om landet och kulturen som du ska åka till. Tänk på lokala klädkoder.

Dricker du alkohol, tänk på hur din konsumtion påverkar andra. Alkohol och droger är exempelvis ett vanligt förekommande inslag i turistindustrin och kan påverka lokalsamhället negativt. 

I Bangkok förändras gatubilden fort, en av 2000 nya elbussar som trafikerar gatorna i staden rullar här fram längs Sukhumvit, tyst, bekvämt och miljövänligt.
Se men inte röra

Det finns en outtalad regel ibland miljömedvetna resenärer att inte lämna några spår efter sig annat än sina fotsteg. Det betyder i praktiken att de som är ute i naturen och njuter av den också har ett ansvar att skydda och bevara naturen. Detta genom att göra så lite inverkan på den och framförallt att inte skräpa ner eller förstöra naturen på något sätt.

“Lämna inga spår”-principen handlar om att planera i förväg. Planera genom att läsa på om regler i området, inte gå utanför markerade leder, att respektera det vilda djurlivet och inte på något sätt störa djuren. Det handlar också om att inte bryta inte av några pinnar eller grenar från träd och buskar, eller flytta eller arrangera om stenar, inte plocka med dig stenar eller snäckor eller annat som tillhör naturen – what you find stays behind. Dessutom handlar det om att inte skräpa ner utan ta med hem det du tog dit, och att vara uppmärksam och respektfull mot andra besökare.

Samma etik gäller för hållbart och ansvarsfullt resande, vare sig resan sker i naturen eller i städer. Resenärer har ett ansvar att resa hållbart och visa respekt för resmålen de besöker.

Skräpa inte ner

Att leva efter de här principerna kan tyckas enkelt men när du ställs inför unika möjligheter, eller ”en gång i livet upplevelser” kan det vara svårt. Att respektera resmålet och inte lämna några spår betyder att inte skräpa ner. Det betyder också att inte ta med sig någonting. Som exempelvis snäckor eller sand från den där vackra, kritvita stranden du tyckte så mycket om. Eller att plocka och kasta stenar i vattnet, eller stapla stenar i torn som är så populärt. Det betyder också att låta bli att röra eller för den delen klättra upp på gamla historiska byggnaderna eller monument.

En annan viktig del av “se men inte röra”-principen handlar om interaktionen med vilda djur. Att till exempel inte rida på elefanter, simma med delfiner, eller röra vid eller plocka med sig koraller.

”Se men inte röra” kan tyckas som en petitess, och du tänker det gör väl inget om bara jag? Men det gör det för om alla plockade med sig en snäcka eller några sandkorn skulle det till slut inte finns någon strand kvar. Eller om alla skulle röra ett gammalt historiskt monument, skulle det till slut vittra sönder och försvinna. Plocka stenar och stapla på varandra stör djurlivet och förändrar landskapet. Stenarna är hem och skydd till små djur, kryp och insekter och livsviktiga för deras överlevnad. Så “se men inte röra” är en oerhört viktig del av att resa hållbart.

Njut istället av nuet, koncentrera dig och ta in alla syner, ljud och dofter från platsen du befinner dig på och bevara det vackra i minnet. Eller på bild!

Resa hållbart innebär att förändra sättet vi reser på och göra andra val än de vi är vana vid. Som med all förändring tar det längre tid för vissa och går snabbare för andra.

Det viktiga är att vi alla börjar där vi står och gör de förändringar vi kan. Att välja att resa hållbart handlar om makt att påverka. Genom att stödja destinationer, hotell och andra turismaktörer som prioriterar hållbarhet framför vinstmaximering, är du med och driver på utvecklingen. Dessutom bidrar du till en ökad efterfrågan på hållbar turism. En turism med positiva effekter på miljö, människa, djur, natur och kultur på de platser vi väljer att resa till, nära som långt bort.

Efter resan

När du kommer hem från din resa, berätta gärna för grannar, vänner och bekanta hur du gjorde för att resa hållbart. Förhoppningsvis inspirerar det fler till att göra detsamma. 

Sist men inte minst, tänk på att även med de bästa intentioner och en vilja att resa hållbart, är det ingen eller inget som är hundraprocentigt hållbart. Hållbarhet är en komplex fråga och man lär sig alltid någonting nytt. Så var uppmärksam, ödmjuk och nyfiken. Ställ frågor, ifrågasätt, prata med – och lär dig av – människor du möter.

#MeaningfulTravel

#AmazingThailand

#AmazingThainess

#Thailand

#DestinationAsien

#InaRelationshipwithThailand

.