Loy Krathong-tacksamhetens och nystartens festival

Idag på den tolfte fullmånekvällen enligt den thailändska månkalendern så firas Loy Krathong runt om i landet. Det är en gammal tradition där man visar sin tacksamhet mot naturen, vattnet, buddha och sina äldre familjemedlemmar. Samt gör sig av med otur.

Traditionen tros ha startats någon gång på 1200-talet under Sukhothai perioden och har en del regionala variationer inom thailand och festivalen firas även i vissa grannländer till thailand.

Lite förenklat kan man säga att man ”offrar” en Krathong till vattnet genom att skicka ut den i floden eller i havet. Thailand är ju fortfarande ett i många avseenden ett agrikulturellt samhälle där vatten spelar en livsviktig roll för familjers överlevnad runtom i landet.

Man tillverkar sin Krathong av naturmaterial och låter exempelvis en bananträdsstam utgöra basen som man sen dekorerar på de mest fantasifulla och färggranna vis. Sen placerar man några små ljus och rökelsepinnar på den, lägger på ett par mynt och lite annat man tycker att gudarna ska ha och sen skickar man ut sin Krathong i floden.

Vi valde att fira Loy Krathong i Benjasiri park i centrala Bangkok tillsammans med tusentals andra, är du ingen expert på att snida till en Krathong så finns det gott om försäljare längs vägen som gör det till dig – för en ganska blygsam penning. Vi gav 60 baht för vår.

Vid vilken thailändsk festival som helst finns det ju alltid mat att köpa och likaså här, från rostade skalbaggar via som-tam till grillade korvar. Samt allt däremellan.

Det är också en viktig högtid för barnen då de får chansen att klä upp sig i klassiska thailändska dräkter tillsammans med föräldrarna och skicka ut sin egen krathong i parkens damm.

Vi sände ut vår krathong på sin väg efter vi tänt ljuset och rökelsen och med det skulle förra årets elände vara förbi…

Vår Krathong kostade 60 baht
Fanns de med handtag också
Bara fantasin sätter gränser
Radvis med färgglada blomsterkreationer
Uppklädd ska man vara
Vid dammen i Benjasiri park
Det gäller att ge den skjuts ut
Hela familjen är med
Måste ju förevigas för dem därhemma
Tänd och redo för sjösättning
: Benjasiri park
Lite kokosnöt?
Eller Sai-krok (Korv)
Föregående bild
Nästa bild