Workation – Tekniken och platsen

Hela grundidén till att man ska åka på en kombinerad semester och arbetsresa är att det fungerar tekniskt att arbeta på distans.  För de flesta innebär det att man har med sig sin bärbara dator och lite andra saker – men vad behöver man egentligen ha med sig och hur ser man till att det inte springer iväg i flera extra kilo att checka in på flyget.

 

I vårt fall så jobbar vi i en Mac miljö med text och grafisk produktion, digitala möten sker med Teams eller Zoom och telefonkommunikation (Skype, Messenger, WhatsApp, osv, osv) med en Iphone. Vi har även med oss en Ipad surfplatta för granskning av det responsiva effekterna på den grafiska produktionen. Plus fyra olika kameror. Blir en del att ha med sig.

 

 

Co-working space
Boendet har ett dedikerat område för oss som jobbar på distans
Ljus innermiljö
Finns en uppsjö arbetsstationer och snabbt wifi att tillgå
Mötesrum
Finns även ett utrymme där man kan ta emot kunder och gäster
Föregående bild
Nästa bild

Till datorn man har medföljer oftast en laddare, samma med telefonen och surfplattan och vips är man uppe i tre olika laddare plus eventuella kameraladdare. Lösningen är en sådan här laddare som laddar 4 olika enheter samtidigt med 2 USB-C och 2 USB-A portar samt är kraftfull nog att driva de flesta bärbara datorer. Liten, lätt och kompakt är den också.

Men sitter man i strandstolen och arbetar finns där oftast inget eluttag och när strömmen börjar sina kan det vara en god ide att ha med sig en powerbank i strandryggan. Den är kraftig nog att driva en bärbar dator och har den maximala effekten på 25 600 mAh som de flesta flygbolag godkänner. Men glöm inte att den måste tas med som handbagage, checkar du in den så riskerar du att få ditt bagage destruerat längs vägen…

Läsrum
Ett rum för läsning där man i lugn och ro kan studera
Wifi
Wifi finns och är bra - enda irritationen är att det byts lösenord varje dag
Chapter ECO one
är ett ovanligt grönt och miljövänligt bostadsområde i Bangkok
Föregående bild
Nästa bild

När laddning och powerbank är fixad behöver man bara lite kablar, eller rättare sagt 4 kablar för att ansluta sina enheter.

Man ska inte ha för korta kablar men ej heller för långa, runt 1 meter brukar vara bra. Vilken sorts kablar men väljer beror helt på vilken sorts anslutning enheten har som man ska ladda. Jag brukar rekommendera de lite dyrare kevlarförstärkta kablarna då det värsta jag vet är när kablar börjar glappa och man tror man laddat upp enheten men tji får man där.

Finns ju inget klädtvång här så efter man jobbat kan man ju slänga sig rakt ut i poolen!

Det är samma med de här universalkablarna med tre olika toppar, det är bara en tidsfråga innan de börjar glappa. För mig i alla fall.

Utsikten över Bangkok byts nästa vecka mot utsikten från en strandstol...

Ibland behöver man koppla upp sig mot en bildskärm och det blir ju svårt att klämma i en 32 tums IPS skärm i handbagaget obemärkt. Jag har då under åren gjort som Kajsa Warg – man tager vad man haver! I det här fallet på rummet, hotell eller lägenhet. De flesta – inte alla – hotellrum idag är utrustade med en TV som har en HDMI kontakt och för att få upp bilden på TV´n i hotellrummet behöver man en sådan här adapter om man inte har en direkt utgång från datorn med en HDMI kontakt. Glöm inte att du behöver en HDMI kabel mellan adaptern och TV apparaten.

 

Har du materialet du vill granska på en telefon eller surfplatta kan du behöva en sådan här adapter om du har en Iphone och en sådan här om du har en Android telefon med USB-C kontakt och sen kan du koppla upp den mot hotellrummets TV med hjälp av HDMI kabeln och strömförsörjningskabeln.

Enklare dokument kan man oftast skicka via e-post till hotellets eller lägenhetskomplexets reception för utskrift, har man större format eller vill ha färgutskrifter kan man oftast få detta gjort på något av de olika externa co-working ställena som poppar upp överallt i Thailand just nu.

Vi valde denna gång att hyra en lägenhet för tre månader i Bangkok Huai Khwang område – tillräckligt nära centrum, bara 3 MRT stationer från Sukhumvit, för att ha som bas under hela vår tid i Thailand men man kan givetvis hyra i princip varsomhelst i Thailand

Mot slutet av denna veckan ska jag ta Workationen ut ifrån Bangkok och testa hur det funkar att jobba på distans från en strandstol. Häng med på det om du är nyfiken på hur det fungerar, utan att avslöja för mycket om vart jag ska åka så börjar stället på Koh…

Delar av det här reportaget är ett samarbete med Kjell&Co