Distansarbete

Sand som kittlar mellan tårna och en lite salt vind som sveper in från Andamansjön utanför kombinerat med en kopp kaffe i höger hand. Morgonpromenad i vattenbrynet utanför C&N Bungalows som ligger på den thailändska ön Koh Kho Khao.

 

Snart det är snart dags för mig att börja jobba.

 

I den globala pandemins tidevarv ombads vi alla som kan att undvika jobba från våra kontor att göra så och istället jobba hemifrån – jag tog det ett steg längre och jobbade ”bortifrån” istället för hemifrån.

 

Koh Kho Khao är en förhållandevis stor ö belägen längs Thailands Andaman kust, ungefär 3 timmars bilfärd norrut från Phuket. Man når ön med en kort båttur tillsammans med mopeder och hönsburar från hamnen i byn Baan Nam Khem på fastlandet. 20 Bath fattigare har man snabbt transporterat sig minst 20 år tillbaka i tiden.

 

På Koh Kho Khao finns ingen stress, inga kedjerestauranger eller dånande diskotek. Bara lugn och ro. Det finns ungefär ett dussin hotell och andra boendemöjligheter på ön, de flesta belägna längs den västra kustens milslånga stränder. Service finns vid hamnen i form av Au´s minimart, ett par enkla restauranger och en bankomat. Allt man behöver helt enkelt.

 

På C&N bungalows är det lite liv och rörelse över helgerna då resorten fylls upp med thai på ledighet annars är den nästan öde under veckorna – jag kan ha poolen, stranden och restaurangen nästan helt för mig själv.

Vill jag variera restaurangutbudet kan jag alltid vandra norr eller söderut på den långa sandstranden för att komma till någon av de andra resorterna eller låna en cykel för att utforska den väldigt platta ön. Känns nästan som hemma i Skåne!

Det är inga som helst tekniska problem att jobba på distans från Thailand, internet-förbindelserna är bra och mobiltelefonnätet är väl utbyggt. Det är inga konstigheter att delta i Zoom eller Teams möten, skicka och ta emot stora filer eller att använda Skype – det enda man bör tänka på är tidsskillnaden som gör att Thailand ligger 5 eller 6 timmar före Sverige så att man inte börjar dagen med att ringa upp chefen och väcka honom mitt i nattsömnen.

 

Thailands Board Of Investment har introducerat ett nytt visum för investerare och specialister som gör att de kan bo och arbeta i Thailand i upp till 4 år. Läs mer på www.smart-visa.boi.go.th för detaljerna. Man diskuterar nu om man ska låta dessa regler även omfatta de personer som ombeds att jobba hemifrån också för det skulle i så fall kunna hjälpa ekonomin inom turistsektorn rejält.

 

Första gången jag kom till Thailand i mitten av 1990-talet fanns det ganska många ställen som Koh Kho Khao över hela landet med några sömniga hotell eller enkla bungalows och den enda maten av västerländskt snitt som gick att uppbringa var en pizza på sista sidan i menyn. Lite där och då jag lärde mig älska det thailändska köket, det hjälper om man tycker om thailändsk mat när man reser utanför de stora turiststråken.

 

Medan turistutvecklingen skjutit fart i nästan alla andra delar av Thailand har den stått nästan still här. Skönt.

Ön har varit befolkad sedan urminnes tider, den var tidigare ett viktigt stopp på de antika persiska handelsrutterna mellan Persien och Kina och rutten korsade den thailändska halvön här för att komma ut på andra sidan ungefär vid Chaiya i Siamviken för att på så sätt undvika Malackasundet och dess pirater.

Det finns mycket fornlämningar på ön kvar sedan denna tid och stora utgrävningar har gjorts i omgångar här, de senaste för snart 20 år sedan som resulterade i ett litet intressant museum där denna del av öns historia belyses.

 

På norra delen av ön finns även resterna av ett gammalt flygfält som byggdes av Japan under andra världskriget. Öns milslånga stränder är också hem för ett stort antal utrotningshotade havssköldpaddor som kommer iland för att lägga sina ägg här så när man tar sina långa promenader längs stränderna gäller det att vara observant så att man inte stör dessa magnifika djur

 

Det bästa med Koh Kho Khao är egentligen inte det som finns här utan det som inte finns här. Här finns ingen massturism, inga kaffe eller hamburgerkedjor, inga boxnings eller kulturshower, inga skrålande barer eller diskotek. Här finns bara gäster på ön, thailändsk mat, turkost vatten och milslånga stränder som man har nästan helt för sig själv.

 

Efter sommarsemestern är det kanske en lockande idé att gå tillbaka till jobbet igen – På Koh Kho Khao istället för på hemmakontoret?