Ayutthaya – Tempel, Trampvänligt och TV serier

Ayutthaya en lite dold pärla som triggar många sinnen.

 

Staden bildades runt år 1350 och har under perioder även varit Thailands huvudstad och kallas därför även ibland för Krung Khao vilket betyder “Den Gamla Huvudstaden”

 

Staden har varit ett centrum för kultur och utbildning under Siams långa historia och är fortfarande en stor turistmagnet – av lite annorlunda skäl.

En resa med tåg från Bangkok till Ayutthaya tar drygt en timme och kostar mindre än en glasspinne på 7-11. Det går i princip ett tåg i timmen mellan Bangkok och Ayutthaya så man behöver inte passa några speciella tider, bara att ta sig till stationen och köpa biljett.

 

Ayutthaya är något så pass ovanligt i Thailand som en cykelvänlig stad och det är ett mycket lämpligt sätt att ta sig runt i den UNESCO listade gamla staden, Cyklar finns att hyra på många ställen i Ayutthaya.

Det stora dragplåstret är givetvis den historiska staden som ligger på en ö omgiven av Chao Phraya, Menam och Lopburi floderna. Här finns det flera imponerande tempel, både restaurerade men även orestaurerade så att man får lite Indiana Jones känsla när man vandrar runt där.

 

Här och var tittar resterna av den gamla stadsmuren fram och man inser hur imponerande och viktig staden en gång varit.

Under tiden som Ayutthaya var Siams huvudstad så började handel och utbyte med utlandet – både från väst och öst – komma igång och därför finns det i Ayutthaya, Franska, Holländska, Portugisiska och även Japanska kvarter. Det finns också ett antal vackra katolska kyrkor som byggdes här under denna tid.

 

Det är lätt att känna historiens vingslag i Ayutthaya och staden är enormt populär som utflyktsmål och väldigt mycket inhemska turister, alltså thailändare, besöker staden – ofta på grund av den oerhört populära TV serien Buppaesannivas eller “Ödet” lite lätt översatt till Svenska

Den oerhört populära TV serien följer en ung kvinnlig arkeolog som efter en bilolycka vaknar upp i en kvinnas kropp från  tiden när Ayutthaya hade sin storhetstid på 1600-talet under kung Narai den store.

 

Det är en romantisk komedi som har fått folk att flockas i Aythhaya framför allt under helgerna för att följa i den historiska kvinnan, Karakket´s, spår och äventyr i och runt Ayutthaya för 350 år sedan

Ayutthaya kan man besöka på en dagstur om man vill men egentligen är staden värd minst en övernattning, gärna två. Här finns hotel och guesthouses i alla prisklasser men jag skulle rekommendera något av de mindre ställena inne i den gamla staden – då bor man mitt i världsarvet!

Här finns också en vibrant café och matkultur att upptäcka för den som är inne på foodie spåret.

 

Det sänker sig också ett behagligt lugn över staden när dagsturs turisterna lämnat för nya äventyr.

 

Kanske Ayutthaya kan bli ditt “hemliga”ställe i Thailand?

 

Text: Stefan Christensen

Bilder: Dennis Thern