Sawasdee pee mai!

Songkrahn!

 

Idag är det Songkrahn, det thailändska nyåret. En fest som varar i minst dagarna tre men oftast i uppemot en vecka både i Thailand och i grannländerna som Laos, Kambodja och Myanmar.

 

Men för andra året i rad sätter den globala pandemin käppar i hjulen för firandet i Thailand så vi väljer att blicka tillbaka och hoppas att nästa år ska bli som vanligt igen.

I turistorterna har Songkrahn utvecklats till en gigantisk vattenfestival där alla beväpnar sig med någon sorts vattenpistol och sprutar vatten på varandra – något som kan vara kul en dag eller så om man inte orkar att gå “all in” på tre dagar eller längre.

 

Viktigt att komma ihåg om man ska ge sig ut under songkrahnfirandet är att ha på sig kläder som kan bli våta, en kamera eller telefon som tål vatten lite kontanter i en plastpåse och ett gott humör!

Men för de flesta thai betyder songkrahn så mycket mer än en möjlighet att festa, för många är det en av få möjligheter under året att besöka familjen och barnen eftersom det är vanligt att man jobbar på turistorterna långt ifrån hemorten.

 

Då ska man åka hem och umgås med familjen och barndomsvännerna, buddha figurerna i byns tempel ska tvättas och renas i olika ceremonier, bostaden i byn ska putsas och fejas från källare till taknock och man ska visa respekt till de äldre släktingarna i byn, det är ofta de som tar hand om barnen som är kvar i byn medan föräldrarna jobbar på andra orter.

 

Det är också en tid att besöka tempel, och för många tas de första stegen in i världen som en munk under dessa veckor. De flesta bara för en kortare period men för en del blir det en naturlig livsstil att leva som en munk.

 

Har året som passerat varit ett riktigt dåligt år – och det kan man ju säga att det har varit – kan man köpa en liten burfågel och släppa den fri, då ska fågeln ta med sig allt elände och nästa år ska bli mycket bättre!

Vi på Destination Asien har firat Songkrahn ett stort antal gånger i thailand, företrädesvis i Bangkok och det är bara att släppa loss och delta i festen – man kommer inte undan!

 

Vi får alla hoppas att Songkrahn som det brukade vara återvänder 2022 – tills dess får vi nöja oss med minnena.

 

Sawasdee pee mai!