Hongkong´s billigaste sightseeing

Med en bra bit över 100 år i service så är Star Ferry Hongkongs äldsta form av kollektivtrafik. Företagets båtar har blivit en ikonisk del av stadsbilden och erbjuder passagerare fantastisk panoramautsikt över den berömda Hongkong-ön eller det mer livliga Kowloon-distriktet. Tiominutersresan är värd varje minut och krona.

 

Den kulturellt historiska färjan är en symbol som transporterar tusentals passagerare dagligen längs två rutter. Förmodligen är en tripp med Star Ferry en av världens mest prisvärda sightseeingturer. En tur kostar inte mer än ett par kronor för tiominutersresan.

Den första båten kastade loss på 1880-talet, och gradvis utökades servicen. Under 1950-talet transportade man över 50 miljoner passagerare årligen. Men två nyare företeelser gjorde att färjorna förlorade sin unika roll som huvudförbindelse mellan Hongkong-ön och fastlandet. 1972 tillkom en vägtunnel, 1980 kom tunnelbanan vilka båda decimerade trafiken för Star Ferry.

 

År 2006 flyttades den klassiska piren vid Edinburgh Place för att göra plats åt en bredare motorväg i syfte att förenkla för biltrafiken till och från ön.

 

Idag lever de två linjerna vidare. Under 2020 började man bygga om vissa av båtarna för att göra de mer miljövänligare. Målet är att göra båtarna helelektriska för att göra miljön runt bukten fräschare och attraktivare.

 

En tur med Star Ferry borde vara med på varje besökares ”bucket list”. Oavsett tid på dygnet så måste den mäktiga vyn av skyskrapor och bergskammar vara en av världens mest prisvärda sightseeingturer.

 

Text & Foto: Dennis Thern