Välkommen till oxens år!

Idag lämnar kineserna bakom sig råttans och övergår till oxens år. I normala fall brukar Bangkoks mäktiga Chinatown sprudla av aktiviteter och locka turister från hela världen under kinesiska nyåret. Men nu är det som det är. Pandemin har fått en andra våg i Thailand och reserestriktioner sätter stopp för det stora officiella firandet. Paraden och matmarknaden med massa god mat är inställda.

Gong xi fa cai!

Dock har den 12 februari utsetts till en extra helgdag i år för att främja lokalturismen.

 

Det har dock inte stoppat lokalbor och de få turister som är i Bangkok att ta sig till Chinatown under veckan för att ta del av lokala traditioner. Thaikineser har köpt lokala delikatesser, dekorationer med mera för att fira det något lugnare nyåret. Bostäderna och templen har fått sig ordentliga städningar. De röda penningfyllda kuverten, hong bao, har delats ut.

Datorer, mobiltelefoner och annat offras till förfäderna i hopp om att de ska få ett bättre efterliv

Många har i dagarna även bränt offergåvor till bortgångna familjemedlemmar. De har skickat pengar, hus, bilar, mobiltelefoner och framför allt pengar, även kallade hell money. Allt för att hjälpa släktingar till ett bättre efterliv (?).

 

Trots inställda festligheter så har en av huvudgatorna, Yaowarat, fått fina lanternor, skyltar och dekorationsoxar utställda. De traditionella tempelrutinerna hålls vid liv, stora och små tempel har varit välbesökta.

Miss Thailand 2020, Amanda Chalisa Obdam

På kvällen har det normala gatulivet med alla trevliga gatukök varit som vanligt.

 

Många besökare, framför allt kvinnor i alla åldrar, har klätt upp sig i traditionella kinesiska dräkter och har fotat sig med de fina dekorationerna som fond.

 

Allt för lite extra likes på social media. Även Miss Thailand 2020, Amanda Chalisa Obdam var nere på Yaowarat med ett team för att bli fotad.

 

Chinatown har varit en populär matdestination i många år och här kan man hitta maträtter och snacks man inte hitta någon annanstans i Bangkok.

 

I veckan meddelade lokala myndigheter att Chinatown kommer få ett nytt utseende för att förbättra sitt rykte som gatumatdestination. Det ska bli bredare trottoarer och med det färre fordonsfiler bland annat.

 

Låter som en bra plan.

Även om det stora firandet är avblåst så har det smällt av en del fyrverkerier och lejonen har dansat i gränderna.

 

Förhoppningsvis är vi tillbaka till lite mer uppståndelse och ordentligt firande nästa år.

 

Happy Chinese New Year

 

Gong xi fa cai

 

Sawat dee pee mai

 

Text & Bilder: Dennis Thern

 

#backtothailand

#amazingthainess

@amazingthainess

Naturligtvis fanns det traditionella lejontåg under nyårsfirandet
Gäller att välja rätt till nyårsmaten
Chinatown i Bangkok är en garanti för intressanta - och heta - kulinariska upplevelser
En del äter dock sin mat helt oberörda av firandet bredvid
Nyåret är också en dag när man minns och hedrar sina förfäder
Allting putsas och fejas inför det nya årets ankomst