Som vanligt men ändå annorlunda

-Rot tit, maak suckar taxichauffören uppgivet.

 

Jag är på väg från Phaya thai området till Sukhumvit soi 36 för att hälsa på min vän Giacomo på hans nya arbetsplats.

Lite färsk Chili?

Just då slår det mig att allting i Bangkok är ungefär som vanligt, sevärdheter är öppna, kollektivtrafiken går som vanligt, shoppingcenters är öppna och de flesta restauranger fungera som de brukar – till och med Bangkoks legendariska trafikstockningar finns kvar!

 

Precis som vanligt men ändå inte. Det som saknas i pusslet är ju turisterna vilket i sin tur gör att det är gott om plats på de flesta ställen och trängsel inte är ett problem att tala om mer än på vägarna.

 

På samma vis som på turistorterna är det de verksamheter som vänder sig uteslutande mot turister som är stängda eller mer eller mindre folktomma. Men de som har en blandad kundkrets klarar sig även under Covid-19. Strosade runt i Bangkok under tisdagen, besökte Phak Klong Talat, Chinatown, åkte flodbåt och julshoppade lite. Det kändes som vanligt faktiskt.

Automatisk skanning av kroppstemperaturen finns på många ställen

Thailändare är mästare på att anpassa sig efter nya förutsättningar, din kroppstemperatur skannas oftast automatiskt när ju går in på ett shoppingcenter eller passerar genom spärrarna på skytrain/tunnelbanan, handsprit och gel finns att tillgå överallt och det har till och med kommit upp automater där du kan köpa munskydd.

 

Munskydd här är inte någon större debattfråga, man har burit munskydd sedan långt innan Covid-19 spreds sig över världen och man kan fortfarande se de leende och glada människorna som befolkar denna metropolis bakom skydden.

 

Munskydd krävs endast i kollektivtrafiken och inomhus i luftkonditionerade miljöer som varuhus, flygplatser och andra offentliga lokaler.

 

Livet går vidare i Bangkok, staden har genomlevt mycket under sina 238 år och kommer att klara av Covid-19 också.

 

Jag älskar den här staden…

 

#backtothailand

#amazingthainess

@amazingthainess