26 timmar från dörr till dörr!

Här kommer en liten reserapport om min resa till Bangkok för någon dag sen. Det tog cirka 26 timmar från dörr till dörr.

 

Först lite bakgrund. Vill man åka till Thailand nu under pandemin så får man vara beredd att lägga en del tid och energi.

Det vet de flesta om.

Hela processen kan kännas frustrerande, och med min situation så bestämde jag mig snabbt för att anlita en visaagentur i Stockholm.

 

Efter lite googlande och några telefonsamtal skulle det hela hamna på 2 000 kronor. Bara slå till.

Den summan inkluderade hjälp med visum och Certificate of Entry (CEO). De kopplade även ihop mig med en försäkringsagent på Gouda.

En ganska öde terminal på Arlanda

Tog mig till centrala Stockholm och lämnade in pappren och passet. Sen hörde de av sig med jämna mellanrum och berättade nästa steg med mera.

Hela den processen var smidig och värt pengarna för mig.

 

Den stora nervositeten låg i testet för Covid-19. Ska tas sent inpå resan och jag fick mitt negativa testresultat plus intyget Fit-To-Fly 12 timmar innan avfärd. Det är lugnt.

Men jag var nervös om man träffat nån efter testtagning eller om man nu blir smittad på vägen till Bangkok.

Gott om plats i loungen

Dags för avfärd.

De flesta verkar välja mellan flygbolagen Qatar eller Emirates. Jag valde Lufthansa. Så resan blev Arlanda-Frankfurt-Bangkok. Det var samma pris på de dagarna jag tittade. Jag har dessutom guldstatus inom flygalliansen Star Alliance (som består bland annat av SAS, United, Turkish, Thai, Lufthansa). Med guldnivå så har man lite förmåner som passar mig. Till exempel tillgång till lounge och så får man ta extra bagage.

 

Tog på mig mask med filter plus ett ordentligt visir. Bara köra på. Kändes inte efter 5 minuter.

 

Tog taxi till Arlanda, och redan blev jag lite nojig. Inget plexiglas mellan fram- och baksäte. Varför inte i dessa tider?

 

Incheckningen på Arlanda öppnar 04.30 och jag var ute i god tid. Arlanda var väldigt öde (så klart). Det var bara ett par flighter på morgonen jämfört med annars.

 

Vid incheckningsdisken var det gedigen koll av pappren. De kollade allt två gånger. Jag hade gått igenom pappren ett gäng gånger så kändes stabilt, men lite nervöst var det ändå. Sen till loungen och frukost. Där var det lugnt och skönt. Flighten till Frankfurt var i stort sett full. Jag satt längst bak och med två platser lediga bredvid mig. Så det var ju skönt på en sån bokad flight.

Gott om plats på planen är det nuförtiden

Landade i tid i Frankfurt. Då det är speciella regler nu så var jag tvungen att ta mig till en transferdisk för att få boardingkortet till Bangkok. Där var det gedigen kontroll nummer två. Inga problem.

 

Sen till loungen där det var speciella regler. Ingen mat eller dryck serverades inne i loungen. Dock fanns det dryck och enklare snacks och ställa sig utanför loungen och smaska i sig. I loungen som för övrigt var lugn hördes en person högt och tydligt. En amerikan utan ansiktsmask, trots maskkrav. Nåväl.

 

Det var gott om utrymme inne i loungen, och det var skönt att ta en ordentligt dusch innan avfärd.

 

Mycket var stängt på flygplatsen, och det var relativt få avgångar. Frankfurt är ju annars en rätt stor flygplats. Trots det så låg min gate längst ut på en av pirerna. Antar att det beror på det var en flight utanför EU.

 

Vi gaten var det superkoll nummer tre av alla papper. Och jag menar superkoll. Många fick kliva åt sidan och prata med ytterligare personal. Två personer kom inte med flighten, på grund av otillräckliga papper. Vilka vet jag inte. Det slutade med att avgången försenades med 45 minuter. Hur de kom så långt utan att “upptäckas” med alla kollar är för mig en gåta.

 

Igen satt jag längt bak. Det var lite mer utrymme på denna den längre sträckan. Så hade egen rad för mig själv plus att raden fram för var tom också. Bra på många sätt.

 

Flighten var lugn och skön. Klämde några filmer, och sov en del.

Vid landning i Bangkok möts man av en blå armé

Vid landning var det snitslad bana tills man så småningom hamnade i en mini-van. Men innan dess så var det superkoll nummer 4. Där fick alla sitta på varsin stol i långa rader, och en armé i blå skyddskläder dök upp. De kollade de alla papper och la dem i en viss ordning. Vid denna koll efterfrågas formulär T8 för första gången. Många som glömt det trots att det står väldigt tydligt på den thailändska ambassadens hemsida. Där kan man även ladda ner samma papper. Blåa armén har extra formulär för de som glömt.

 

Nästa steg temperaturkoll. Inga problem. Sen koll av pappren igen. Den stationen verkade mest vara intresserade av hälsan, och frågade lite om hostningar och annat innan de kollade alla papper igen.

 

Sen blev det promenad mot vanliga immigrationsdisken men först skulle Certificate of Entry (COE) kollas ordentligt vid en annan disk. Sen var det dags för immigration och den vanliga rutinen där. Efter det var det snitslat bana till väskor och “min” mini-van. Under resan in mot stan så funderar jag på det i alla fall utifrån sett väloljade maskineriet med pappersexercis, och hela vägen in i vanen.

 

Efter att chauffören kämpat sig igenom den grötiga morgontrafiken så anlände vi till det utvalda hotellet längs den kända Sukhumvit Road. Där möttes jag först av sjuksköterska från BNH Hospital som är partnersjukhus med många av hotellen i centrala Bangkok under de rådande reglerna. Hon tog tempen och blodtrycket och kollade mitt testresultat från några dagar innan.

 

Sen var det dags för instruktioner för vad som gäller för mat, tester, appar de kommande veckorna. När jag väl anlände på rummet 26 timmar efter start så var det skönt att ta av sig masken och visiret och ta en dusch.

 

På rummet stod även en del förnödenheter jag bett en bekant leverera. Det var böcker, snacks och lite annat. Efter duschen var det dags att koppla av lite. Slår BBC för en nyhetsuppdatering. Första reklamfimen är om Amazing Thailand. Den ser ut som de brukar göra. Enda tillägget i filmerna är maskerna och loggan ”Amazing Thailand Safety & Health Administration”. Sen var det dags att sova och ladda för kommande veckor.

 

Tips om ni planerar att åka.

 

– Se till att ha pappren i ordning och lätt tillgängliga från resans start tills ni är på rummet. Det var många som strula som sagt var. Bara onödigt.

– Välj hotell som passar er. Vad är viktigt? Om mat känns viktigt, kolla då hotell som har egna restauranger. Är billigast möjligt det viktigaste. Se till så tar med snacks eller om någon kan leverera. Det har varit många klagomål på maten.

– Ta med tidsfördriv. Jag tog med ett hopprep för att hålla igång lite på rummet.

 

 

Gästskribent, Markus Andersson

 

#backtothailand

#amazingthainess

@amazingthainess

Väskorna sprayas innan de lastas in i vanen.
En rejäl hälsokontroll görs när man anländer till sitt ASQ hotell
Det är svårt att hålla formen i ett litet hotellrum - hopprep kan vara en bra sak att ha med sig för att motionera lite
TAT gör reklam på BBC - nu corona anpassad.