Visum till Thailand – här är guiden du behöver

När man först tittar på de villkor som krävs just nu hösten 2020 för att kunna resa till Thailand och spendera ett par månader i värmen så blir man lätt resignerad – det verkar smått omöjligt att resa dit med en hel massa krav som verkar omöjliga att uppfylla.

 

Men är det så egentligen?

 

Mycket av kraven är skrivet på ett myndighetsspråk som är lika stolpigt och svårbegripligt i Thailand som i Sverige. Lägger man sen till det faktum att det inte finns någon officiellt antagen standard för att översätta thailändska till engelska och sen i sin tur till svenska så kan det ibland bli än mer obegripligt.

 

Men vi på Destination Asien bestämde oss för att undersöka det hela – hur svårt är det egentligen att söka och få ett 2+1 månaders turistvisum till Thailand just nu?

 

Det här är vad vi fann ut, det var faktiskt enklare än vi trodde.

Visum och COE

Tiden då man fick ett automatiskt 30 dagars visum vid inpassering till Thailand är förbi – kanske för alltid – och det innebär att man måste söka visum på Thailands ambassad.

 

Thailands ambassad i Sverige ligger på Floragatan 3 i Stockholm och är öppen för visumansökningar mellan 09 – 12 måndag till fredag. Man tar inte emot visum ansökningar via post men man skickar tillbaka pass med färdiga viseringar via post. Men ta med ett färdigadresserat kuvert till ambassaden när du ansöker – helst ska det skickas som rekommenderat då ett pass är en värdehandling.

 

Så bor du inte i hyfsad närhet av Stockholm eller har någon vän som kan besöka ambassaden för din räkning måste du nog ställa in dig på en resa till Stockholm för ansökans skull.

 

Det behövs en del dokument som ska fyllas i inför en ansökan till exempel visum ansökan,

Ett pass med minst 6 månaders giltighet kvar.

En kopia av ovan nämnda pass – på informationssidan ta gärna någon extra kopia på varje dokument som ska kopieras.

Två nytagna foton till ansökan.

Två biljettkopior på din flygbiljett som visar både ankomst och avfärd till och från Thailand.

Det finns en del flygbolag som trafikerar sträckan nu och har rätt att ta med sig passagerare in till Thailand – under många månader fick de inte göra det utan fick flyga tomma flyg dit och bara ha passagerare med sig tillbaka utöver fraktgodset de flög med.

 

Efter lite undersökande så bestämde vi oss för att flyga med Qatar Airways.

 

Egentligen var det ett ganska enkelt beslut, de är ett av få flygbolag som har flugit under hela pandemin – när andra bolag abrupt ställde in all verksamhet och lämnade sina kunder med en mer eller mindre värdelös returbiljett i handen runt om världen så fortsatte Qatar Airways att flyga om än med reducerad kapacitet.

 

Nu har turtätheten ökat igen och de flyger dagligen från Arlanda och två gånger dagligen från Doha till Bangkok så anslutningarna är smidiga.

Priset var också helt rimligt, strax över 5000 kronor för en 30 dagars biljett.

Det behövdes ett bankutdrag som visar att du har minst 155 000 SEK på ditt konto sedan sex månader tillbaka i tiden.

 

Detta var den svåra nöten att knäcka för ingen vettig person har de summorna stående overksamma på ett konto under så lång tid.

Men efter lite diskuterande med både banken och ambassaden så löste sig det – det talas om att det här kravet ska slopas eller revideras då det enskilt utgör det största hindret för att kunna resa till Thailand.

 

Vid en sista faktakontroll mot ambassadens hemsida (2020-11-22) så verkar det som om kravet på finansiella tillgångar är slopat från och med den 20 november 2020!

 

En Declaration form for COE.

COE står för Certificate of Entry och krävs för att du ska kunna komma in i Thailand – den görs online via  denna här sidan samtidigt med visumansökan till ambassaden. Du ska bland annat scanna in ditt pass och lite andra dokument här

 

Du ska då ha bokat och fått bekräftat din bokning på ett Alternative State Quarantine hotel eller ett så kallat ASQ hotel. Lista på de olika hotellen hittar du på www.hsscovid.com och där finns ASQ paket för 32 000 thailändska baht och uppåt för 15 nätter vilket är kravet för karantänen. Det är viktigt att du bokar genom den siten och inte någon annan bokningssida på nätet för gör du det gäller inte din bokning.

 

Det ingår helpension och ett antal Covid tester i paketen. Många hotell erbjuder också fritt WIFI, vatten, frukt, mikrovågsugn, netflix och liknande i ditt rum. De absolut billigaste ASQ hotellen kan vara svåra att få någon bokning på då de ofta är fullbelagda, jag fick en bokning på Well Hotel i Bangkok och det kostade totalt 46 000 thailändska baht. Ungefär 13 300 kronor för 15 dagar i en Gyllene bur.

Det är den mittre rutan du ska klicka på för att få upp listan på ASQ hotel i Bangkok, den till höger ger dig ASQ hotel ute i provinserna

En hälsoförsäkring som täcker Covid och omfattar vård för minst 100 000 USD. De flesta svenska hemförsäkringar täcker det beloppet för sjukhusvård utan några problem men en del täcker inte Covid vård.

 

Då finns det alternativet att teckna en separat Covid försäkring som är giltig i Thailand på exempelvis Tipinsure som man kan teckna på nätet.

 

Men kruxet är att det Svenska utrikesministeriet fortsätter att avråda från resor utomlands till i alla fall mitten på januari 2021 och därmed gäller inte din reseförsäkring du har genom din hemförsäkring.

Att resa uta försäkring är inget vi rekommenderar och kom ihåg att den separata Covid försäkringen från Tipinsure inte gäller om du bryter benet eller får din kamera stulen.

 

Så hur gör man då?

 

Det enda fristående försäkringsbolaget vi hittat som uppfyller alla kraven på omfattning och dokumentation som de thailändska myndigheterna kräver – och gäller trots en reseavrådan på grund av Covid är utfärdad kommer från bolaget Gouda.

 

Då får man dels en traditionell reseförsäkring och det Covidskydd som stipuleras av de thailändska myndigheterna med alla dokument utskrivna. Väldigt smidigt och du kan teckna försäkringen här!

 

Den kostade 1887 kronor för 30 dagar med både Covid skydd och allt det som en traditionell reseförsäkring innehåller – samt utskrift av de korrekta dokumenten.

Glöm för all del inte kvittot när du hämtar ut passet med visumet på ambassaden
Frisk som en nötkärna - det har jag papper på

Sen behöver man 350 kronor i kontanter för att betala för visumet.

 

När allt är inlämnat får man ett kvitto på det hela och processen brukar ta 5-7 dagar att färdigställa och då utfärdar ambassaden både ett visum och ett COE.

Har du skickat med ett förfrankerat och adresserat kuvert så skickar ambassaden tillbaka passet till dig.

 

Vill man hämta det själv går det bra mellan klockan 14-16 på ambassaden. Glöm inte kvittot bara.

COE dokumentet skickas via e-post till dig när alla kraven är uppfyllda.

 

Du behöver även fylla i en 3 sidig “Declaration form” och en så kallad T8 form

 

Nu är det bara en sak som står mellan dig och din resa till Thailand – ett läkarbesök för att göra ett PCR Covid-19 test samt få utfärdat ett ”Fit to fly” certifikat. Detta får inte vara mer än 72 timmar gammalt räknat från ditt avresedatum.

 

 

 

Vi bokade och gjorde vårt på Medicinska Intyg som gör det i Stockholm, Malmö och Göteborg. Gör man det i exempelvis Stockholm innan 12:00 så får man besked samma dag. Det kostar 2000 kronor att få utfärdat och omfattar även ett ”Fit to fly” certifikat och det är enkelt att boka online.

 

Det finns flera kliniker runt om i landet som utför dessa tester men det viktiga här är tidsramen mellan test och avfärd, tar det till exempel 48 timmar att få provsvaren och intyget börjar det ju bli bråttom att hinna med flyget så det kan vara en idé att få det utfört i Stockholm dagen innan avfärd och övernatta på ett hotell medan man inväntar intygen.

Mitt intyg var klart och svaret mailades till mig efter 7 timmar.

 

Sen är det bara att ta sina COE handlingar och intyg – utskrivna – och bege sig till flygplatsen.

 

En rapport från flygresan och fram till den gyllene buren, eller karantänshotellet, kommer på tisdag i denna veckan.