Hemlisar…

Ordet Khanom betyder bland annat sötsaker på det thailändska språket, men det är också namnet på en liten badort som fortfarande är till stora delar outforskad av svenskar.

Beläget ungefär 1 timmes bilfärd från Surat Thani och Nakhon Si Thammarats flygplatser ligger Khanom, i den norra horisonten så ser man den betydligt mer exploaterade ön Koh Samui men här i Khanom råder lugnet.

 

Det är nästan så att man flyttats 20 år tillbaka i tiden, små enkla restauranger, inga dånande diskotek eller snabbmatskedjor har hittat hit – ännu ska kanske tilläggas.

 

Här fördriver man dagarna med att läsa en god bok, äta lokal thaimat som oftast dragits upp ur havet samma dag. Nöjeslivet består av några enkla ölbarer där valet inte står mellan vilken sorts humle din craft beer har bryggts på utan om du ska ha en stor eller liten flaska öl.

 

Redan någon timme efter man ankommit går man ner i varv och inser att det är så här man ska koppla av, inte en massa måsten, inga inkastare, inga blinkaden neonljus och fortfarande hyfsat gles trafik på vägarna.

Stranden utanför hotellet är flera kilometer lång och här finns inte långa rader med solstolar eller horder med försäljare av diverse krims-krams som kräver din uppmärksamhet – här råder lugnet.

 

Det är ett ställe jag ofta åker till – storstaden Bangkok kan ibland driva en till vansinne och då är det de här små pärlorna ställen man kan åka till för att koppla av.

 

Nu har det under senare år poppat upp en del lyxiga resorts som den finskägda Aava och Khanom Hill Resort men det mesta i byn och längs med stranden är som vanligt – lugnt, skönt och avkopplande.

Sådana här ställen vill man egentligen hålla för sig själv, man vill inte berätta om dem för alla för då riskerar man att förlora sitt paradis. Lite som de säger i boken “The Beach” –Once it is out in Lonely Planet the place is ruined.

 

Så illa är det inte i Khanom, backpackersen har redan övergett orten, här finns ju för bövelen asfalerade vägar! Men här finns ganska många lokala och asiatiska turister samt en del västerländska turister som söker lugn och ro.

 

Communityn är också ganska försiktiga när det gäller turistutvecklingen, man har sett de skräckexempel som finns lite här och var i Thailand på när tursmen går överstyr och dit vill man inte nå.

 

När man sitter vid strandkanten kan man se på de lastfartyg som strävar norrut mot hamnarna runt Bangkok och riktar man blicken norrut ser man Koh Samui – ett väldigt närliggande exempel på massturism som håller på att gå överstyr.

 

Då är man glad att man är i Khanom, trots att man inte kan få Starbucks kaffe i strandbaren…

Man tar sig hit med antingen flyg eller tåg från Bangkok,  Nokair flyger flera gånger om dagen till Nakhon Si Thammarat och där kan du kombinera biljetten med en busstransfer till Khanom.

Till Surat Thanis flyplats kan du komma med Thai Smile Airways från Bangkoks Suvarnabhumi flygplats och med Air Asia kan du flyga till både från Bangkoks Don Muang flygplats och ifrån Chiang Mai.

 

Kolla deras aktuella tidtabeller på Thai Smile Air och på Air Asia och boka där.

 

Vill du vara lite klimatsmart tar du tåget, antingen till Surat Thani eller till Nakhon Si Thammarat, tidtabeller och biljettpriser finns på de Thailändska Statliga Järnvägarnas något röriga hemsida.

 

Det finns gott om boende i alla prisklasser vid Khanom Beach men den odisktabelt bästa är den finskt ägda Aava Resort beläget vid den 9 kilometer långa Nadan Beach. Ett paradis helt enkelt.

 

Det här var en Hemlis…ett av mina egna smultronställen i Thailand – jag kommer att avslöja fler ställen längre fram här på Destination Asien.