Författarsviten: Joseph Conrad

I Berdychów i det då- varande Polen föddes 1857 Teodor Józef Konrad Korzeniowski som skulle komma att bli en av världens mest berömda författare. Han har till och med kallats den moderna litteratu- rens fader. Men det är under namnet Joseph Conrad han blivit känd.

Som 16-åring skickades han av en släkting till Marseille för att mönstra på i den franska handelsflottan, mest för att undvika rekrytering i den ryska armén.

Han bytte snart ut Frankrikes handelsflotta mot den brittiska och fick fram till och med 1894 se stora delar av världen, intryck som han ofta förmedlar i sina böcker.

 

Mest berömda verk

Det var under en 6-månaders anställning på en flodångare i den så kallade Kongofristaten som uppslagen till Joseph Conrads mest berömda verk, Mörkrets hjärta, växte fram.

De grymheter han såg och upplevde där förändrade honom för evigt.

Många resor till Asien blev det under åren som sjöman, redan år 1886 hade Teodor fått brittiskt medborgarskap och avlagt skepparexamen samt lyckats att till fulländning lära sig det engelska språket som 20-åring.

 

I asien tog han som skeppare ofta in på de bästa hotellen, vilket var klart enklare på den tiden då det vanligtvis bara fanns ett hotell att välja på.

I Bangkok var det The Oriental som gällde och där var Joseph Conrad en väl sedd gäst i framförallt baren. Baren på The Oriental under denna tid var det hippaste man kunde finna i Bangkok, ungefär som RCA, The Bed, Q-bar och 808 är idag i Bangkok.

Även om baren på The Oriental bjuder på den bästa jazzmusiken i staden så kan man väl idag knappast kalla den för trendig idag.

Uppkallad efter Joseph

Hotellet har idag uppkallat en svit efter Joseph Conrad.

Den ligger i den historiska delen av hotellet. Även restaurangen Lord Jims har uppkallats efter en karaktär i Joseph Conrads romaner.

 

 

Stefan Christensen

 

Negern på Narcissus; The Nigger of the Narcissus

 

När en sjöman av västindisk börd blir sjuk i TBC under en färd mellan Bombay och London så utvecklas besättningen till ett mikrokosmos av karaktärer som går att finna i allasamhällslager. Denna bok räknas som början på Joseph Conrads storhetsperiod.

Lord Jim; Lord Jim

 

Berättar historien om ett skepp på väg från Singapore till Jeddha för muslimernas Haij. Skeppet hamnar i sjönöd och besättningen överger skeppet i tron om att det ska sjunka och alla passagerare med det. Så blir dock inte fallet då de mirakulöst överlever och efteråt anklagas besättningen för att ha övergett de passagerare som de varit satta att transportera och beskydda.

Mörkrets Hjärta; Heart of Darkness

 

En roman som alla läskunniga bör ha läst. Den berättar om kolonialismens oerhörda grymheter utan att specificera vilket land eller region som boken bygger på men det har senare klarlagts att det är Kongofristaten som Conrad syftar på. Filmen Apocalypse Now av Francis Ford Coppola bygger på Mörkets Hjärta men har handlingen förlagd till Vietnam, Kambodja och Laos istället.