Kopiornas baksida

Det är bara att erkänna, visst har det slunkit med en och annan kopierad t-shirt, klocka eller annan fejkad märkesvara i semesterpackningen hem från Thailand – men det finns en baksida med kopiorna som borde göra att man tänker sig för ytterligare en gång innan man slår till.

På den 26:e våningen i Supalai Grand Tower i Bangkok möts jag av Titirat Wattanachewanopakorn som är advokat på Tilleke & Gibbins advokatbyrå som specialiserat sig på patenträtt och förfalskade varor.

 

Drygt en fjärdedel av våningsplanet består av Tilleke & Gibbins eget ”Museum” över förfalskade varor och här finns massvis med saker de har samlat på sig under åren de verkat i Thailand.

 

Här finns de vanliga sakerna man känner igen, Nike T-shirts, fotbollströjor från de flesta Premier League lag, solglasögon och klockor. Men här finns också en hel del oväntade saker som kopierats, fälgar till en Mercedes, SKF kullager, jordfelsbrytare, blyertspennor, klister, matvaror och en hel Honda Wave motorcykel bland mycket annat.

 

Det är otroligt hur mycket kopior det finns i omlopp nuförtiden, men hur startade det hela egentligen från början frågar jag Titirat.

 

-Det började förmodligen med kopierade klockor och solglasögen på 1960-talet och sedan dess har det bara rullat på söger Titirat.

- Det började förmodligen med kopierade klockor och solglasögon på 1960-talet och sedan dess har det bara rullat på säger Titirat.

Vad är farorna med kopior undrar jag?

 

— Det finns många olika faror säger Titirat, han pekar på en ask som det står Viagra på. I den finns små blåa piller som köparen tror ska hjälpa dem sexuellt men våra analyser visar att de här kopiorna kan vara rent livsfarliga om man har till exempel hjärtproblem. Tillverkningskvalitén är fruktansvärt ojämn och utgör därför en stor fara för dem som använder dessa piller.

 

En annan typ av kopiering är när man använder sig av ett redan existerande företags renommé genom att kopiera logotypen, förpackningen och designen fullt ut.

 

Titirat visar upp en ask russin från tillverkaren Ligo och bredvid den en nästan identisk ask från tillverkaren Lige. Likheterna mellan de två förpackningarna är näst intill 100 % och det är meningen då kunder ofta köper det man känner igen sedan tidigare.

-- Det är ju oftast inte någon direkt fara för ditt eget liv om du köper ett kopierat plagg säger Titirat, men man bör ju tänka på att dessa kopior oftast tillverkas under slavliknande förhållanden i fabriker helt utan insyn

Monter efter monter med förfalskade varor, märkesparfymer som visade sig vara frätande, mobiltelefonbatterier som överhettas och kan explodera, Brembro bromsok och bromsbelägg till bilen som slutar fungera när de blir varma och reservdelar till flygplan som inte når upp till tillverkarens hårda kvalitetskrav.

 

Vid den stora montern med kläder och skor så undrar jag om det egentligen är så farligt att en Adidas tröja kopieras jämfört med att exempelvis hjärtmedicin?

 

— Det är ju oftast inte någon fara för ditt eget liv om du köper ett kopierat plagg säger Titirat, men man bör ju tänka på att dessa kopior oftast tillverkas under slavliknande förhållanden i fabriker helt utan insyn från arbetsrättsorganisationer och utan den uppförandekod som de stora klädkedjorna som exempelvis H&M och liknande försöker följa.

 

Där har ju Titirat en viktig poäng, man bör kanske inte förfäras över villkoren i exempelvis H&M´s fabriker om man själv köper kopierade klädesplagg som produceras helt utan insyn.

 

Men jag har förstått att det är mycket överproduktion inom klädesbranschen, är det inte det som jag hittar längs med gatorna i Bangkok eller Phuket?

 

— Företagen är idag mycket bättre på att beräkna sin produktion och det är sällan mer än 5% överproduktion och den tar företagen själv hand om och säljer genom sina egna eller etablerade Outlet kedjor, avslutar Titirat.

 

Efter denna moraliska lektion som kommer jag att fundera ett par gånger innan jag köper något jag vet är kopierat igen.

 

Av: Stefan Christensen