Allting blir annorlunda – men fortsätt dröm om en resa till Thailand

Lite drygt 10 månader in i den värsta krisen som turistindustrin någonsin upplevt så är det kanske dags att fundera på vad som händer när väl den omedelbara faran är över och vad som finns kvar efteråt?

Vissa länder – som exempelvis Thailand – är väldigt beroende av turismen både för landets BNP och för befolkningens sysselsättning, i Thailand så utgör exempelvis turismen 21,9% av BNP enligt siffror från 2019 och en ännu större del av befolkningen är sysselsatta inom turistindustrin. I mars månad 2020 var raset av inkommande turister jämfört med motsvarande period året innan uppe i 76,40% och då ska man ha i åtanke att inresor till landet inte stoppade förrän den 25 mars.

 

Thailand har ju jämfört med många andra länder klarat sig förhållandesvis lindrigt undan Corona smittan, endast 60 personer har avlidit på grund av corona och av totalt 3 830 smittade vårdas endast 186 på sjukhus nu i november 2020.

Varför det är så tvistar de lärde om men man kan nog attribuera det till att landet införde en hård lockdown under våren med både utegångsförbud och karantänkrav för de som anlände utifrån. Det var ju inte en helt ovanlig syn att se folk med munskydd redan innan Coronan i Thailand och befolkningen har alltid varit väldigt renliga och tvättar sig noga och ofta.

 

Men Thailand står inför gigantiska utmaningar inom turistsektorn och det enda man kan veta är att inget blir som det har varit. Det är dags att tänka nytt.

År 2019 besöktes landet av 39,80 miljoner turister jämfört med 14,15 miljoner turister 10 år tidigare. Det är inte alls otänkbart när man summerar 2020 så kommer turismen att landa på under 10 miljoner besökare i Thailand – och då har majoriteten av dem besökt landet under de tre första månaderna.

 

Vad kan vi då vänta oss “efter” coronan?

 

Först och främst är det ingen som vet när eller om det blir något “efter” coronan då smittan verkar sprida sig okontrollerat runt världen i ett flertal olika vågor, endast när det finns ett fungerande vaccin tillgängligt kommer läget att kunna stabilisera sig.

Men även då kan man vänta sig hårda inreserestriktioner, förmodligen kommer det att krävas läkarintyg att man är smittfri för att resa in i landet plus en saftig försäkring. Smittskyddspass blir förmodligen ett krav och man lär vara tvungen att acceptera någon sorts spårbar app i sin telefon. Men det är ju bara spekulationer just nu så vem vet?

 

Ta sig till Thailand blir förmodligen inte heller enkelt eller billigt, Thai Airways har till exempel ställt in sin interkontinentala trafik till och från Thailand till och med den 1 januari 2021, deras finansiella situation var ju inte bra innan Coronan slog till och har ju knappast förbättrats under dessa månader som gått…

Tiden då man kunde hitta biljetter tur och retur till Bangkok för 4000 kronor och resa dagen efter utan något mer bokat är förmodligen förbi.

 

Men många flygbolag har återigen börjat flyga på destinationer i Thailand nu när de tillåts att ta med sig passagerare in till landet – en möjlighet som var stoppad under många månader.

Frågorna för den som vill resa är många men svaren är få, därför tänkte vi på Destination Asien ge oss iväg på en liten reportageresa till Thailand för att på plats se hur turismen mår och ser ut i landet?

 

Är det öde överallt?

 

Får man bada i havet/poolen?

 

Får man någon mat på flyget?

 

Är restauranger/barer öppna?

 

Går det några flyg?

 

Det finns massvis med saker man inte vet men skulle vilja ha reda på och under 4 veckor ska vi resa runt i landet för att försöka leverera lite svar till våra läsare.

Ni kommer utöver att få reportage och uppdateringar här på Destination Asien och genom andra medier. Ni ska även kunna följa oss på Instagram och då är det detta konto ni ska följa.

 

Det kommer att läggas upp Instagram poster här på vår hemsida tillsammans med längre destinationsreportage så glöm för all del inte att följa detta Instagramkontot där vi kommer att lägga upp purfärska dagliga uppdateringar längs med resan som ska ta oss till ett antal av Thailands mest populära destinationer bland svenskar. Vi planerar att besöka Bangkok, Phuket, Hua Hin och Khao Lak under färden – men inget är 100% spikat ännu.

Går allt som det ska – inget är ju nuförtiden hugget i sten när det gäller reserestriktioner – så kommer vi att åka till Thailand den 20 november och därefter påbörja den obligatoriska karantänen på 15 nätter.

 

Den 6 december släpps vi “ut” i det fria igen och då ska vi försöka hinna med att besöka Khao Lak och Phuket samt en del öar i dessa destinationers närhet innan vi återvänder till Bangkok för att kolla av läget där samt om tiden tillåter göra en avstickare till Hua Hin.

Första reportaget kommer att publiceras under helgen 20-22 november 2020 och kommer att avhandla processen man måste igenom innan man står där vid gaten med visum, försäkringar, Covidtest och allt annat du undrat över.

 

Är det något ni är speciellt nyfikna på så maila gärna era frågor til oss på: info@destinationasien.se så ska vi se vad vi kan kolla upp. Kan inte lova er direkta svar via mail men det kommer att komma upp i reportagen som publiceras efter hand här om vi hittar svaren.