Knäcker Coronaviruset turistindustrin?

Efter en vecka i ett surrealistiskt Bangkok så måste man ställa sig frågan:

 

Kommer Coronavirusets framfart över världen att knäcka hela reseindustrin?

På flighten mellan Arlanda och Doha var det knappt 100 resenärer, flighten mellan Doha och Bangkok var det ännu mindre resenärer på.

 

Det var absolut ingen kö till immigration i Bangkok, det som normalt tar upp till en timme att komma igenom klarade jag av på 50 sekunder. Resande från högriskländer som Kina, Taiwan, Japan, Korea, Iran, Singapore, Italien, Frankrike och Tyskland ska sättas i “frivillig” karantän innan de får röra sig fritt i landet. Sverige kan snart hamna på samma lista.

 

Hittills har 114 personer konstaterats smittade i Thailand och ett dödsfall till följd av Coronaviruset har registrerats – fram tills idag är kanske bäst att tillägga…

 

Taxichauffören hade väntat 7 timmar på att få en körning och på hotellet är jag snart den ende gästen kvar. Den vanligtvis så populära Im Chan streetfood restaurangen har varit i princip öde och igår åt jag på en restaurang som utöver mitt bord hade 1 bord till – på hela dagen!

Jag skulle gjort reportage både för publicering här på Destination Asiens sida och för andra uppdragsgivare under min 3 veckors resa hit – nu är allt inställt och uppskjutet och jag vet  knappt ens om jag kommer hem då hemdestinationen var Köpenhamns flygplats och även om svenskar släpps in på väg hem där på Kastrup talar man för döva öron här när man försöker checka in med ett svenskt pass och slutdestination i Danmark.

 

Men jag har det bra ändå, många hotell måste säga upp folk då gästerna inte kommer längre, många flygbolag som redan var hårt pressade kommer att gå under och en massa anställda i turistsektorn kommer att bli av med sina jobb.

Över hela världen är det miljontals människor som kommer att förlora sina jobb och sin och sina familjers försörjning.

 

Coronaviruset har sitt ursprung i Hubei provinsen i Kina. Hade det hänt för 20-30 år sedan är det tveksamt om viruset fått någon större global spridning men nu är det annorlunda, Kina är en av världens viktigaste handelspartners och den kinesiska befolkningen är den grupp resenärer som växt snabbast i antal turister runt världen.

 

2019 besöktes Thailand av 39 miljoner turister, 10 miljoner av dessa var från Kina och man beräknade för någon vecka sedan att turismen till Thailand kommer att halveras under år 2020 förutsatt att man får bukt med Coronaviruset och saker kan börja återgå till det normala under maj månad.

 

Problemet är att ingen vet när vi kommer att kunna återgå till det “normala” för lyssnar man av med de flesta experterna så tror de att viruset kommer att härja i nästa ett års tid. Det kommer i så fall vara dödsstöten för reseindustrin

 

“Its the end of the world as we know it” sjöng Michael Stipe i gruppen R.E.M redan 1987 och inom resebranschen kommer man att räkna tiden innan och efter Corona för världen som vi levt i fram tills nu kommer inte att komma tillbaka.