Många som spenderar en längre tid i Thailand vill gärna kunna hitta något att sysselsätta sig med och samtidigt komma lite närmare det thailändska samhället.
Ett lärarjobb i Thailand är ett alternativ men många svenskar drar sig för det eftersom de inte vet vad som krävs. Destination Asien följde med en grupp utländska lärare till en thailändsk lägerskola utanför Khao Yai i centrala Thailand.
Det är en brokig skara ’faranger’ som tränger ihop sig i minibussen utanför företaget The Sandbox’s kontor i norra Bangkok. I gruppen finns det bland annat en dansk advokat, en kanadensisk ambulanssköterska, en polsk kickboxningsvärldsmästare, en australiensisk surfare och diverse backpackers och livsnjutare från hela jordklotet.
För att delta i en sådan här lägerskola krävs inga TOEFL-intyg eller att du har engelska som modersmål, dina färdigheter kontrolleras av The Sandbox under anställningsintervjun. Där bedömer personalen ifall du klarar det eller inte.
Äventyr
Det är tio lärare som ska ta hand om totalt 210 elever i åldrarna 13-17 år, som kommer ifrån provinsen Buriram i östra Thailand. För ändamålet har man hyrt en hel resort under en vecka, det är Muaklek Resort utanför nationalparken Khao Yai.
Första dagen så delas barnen in i 10 grupper som får vars en ’farang’ lärare. Sedan bär det av på äventyr, några åker iväg på forsränning, andra kör cross-cart och en del provar på klätterväggar. Detta för att eleverna ska få en naturlig känsla av att jobba tillsammans med sina lärare.
Att vara lärare för The Sandbox är egentligen så långt ifrån en kateder och svarta tavlan man kan komma.
Dagarna är fulla med aktiviteter och tävlingar mellan de olika lagen och det viktigaste målet är att ge barnen förtroende nog att våga prata och konversera på engelska, ett språk de alla lärt sig i skolan hemma i Buriram.
Lärare
Lägerskolan varar i en vecka och det är långa dagar, fulla med aktiviteter. Massor med sång, dans, spex och upptåg ingår vilket kräver att man som lärare inte är blyg utan vågar bjuda på sig själv.
– Egentligen kan vem som helst vara lärare för The Sandbox säger Carina Jadwiga Persson, så länge man bara orkar med det fysiskt så finns det inga som helst andra hinder. – Och det är skitkul, tillägger hon.
Morgongymnastik
Att orka med det fysiskt är inga problem för den enorma Tomasz Nowak, han är en polsk kickboxningsmästare som efter ett par år i Kanada hamnat i Thailand.
Han utses till att leda morgongymnastiken och att under den så kallade jobbsökardagen assistera den danska advokatstudenten Carina med att lära eleverna dansa salsa, en syn man förmodligen inte ser alltför ofta här i världen.
Oscars-tema
Under en av kvällarna är det Oscars-tema på övningarna där alla har på sig sina finaste kläder och får vandra fram längs med röda mattan för att bli presenterade vid entrén. Det är en mycket speciell kväll där alla har chansen att glänsa lite extra och klä ut sig till sin favoritfilmstjärna.
Med på lägret följer också ytterligare tio personer som jobbar för The Sandbox och de sköter allt tekniskt med ljud, ljus och de som behöver kommuniceras på thai med eleverna.
De får inte prata thai under lägret, då kan det nämligen bli poängavdrag i den stora tävlingen.
Långa dagar
Veckan går i ett rasande tempo och dagarna är långa, upp vid 7-tiden på morgonen och sedan håller man vanligtvis igång till midnatt innan det är dags för vila, efter man fått in alla barnen i sina rum förstås.
Visst märker man resultatet under den sista dagen när eleverna förbereder sig på för att åka hem, alla står och pratar med just sin lärare och säger adjö innan bussarna lämnar. Den blonda danskan Carina och den gigantiske polacken Tomasz är favoritpersonerna att fotograferas med innan bussarna lämnar.
Den blyghet och rädsla som eleverna hade i början på veckan när det kom till att prata engelska med sina utländska lärare är nu som bortblåst.
Efter en vecka är det tio helt slutkörda lärare som sitter i minibussen hem till Bangkok igen, 5 500 bath rikare har de alla blivit.
– Men man gör det egentligen inte för pengarna säger Carina. Den känslan man får när man ser hur barnen har utvecklats under veckan är obeskrivlig och vetskapen att man faktiskt påverkat deras liv en smula räcker för att jag ska vara lycklig säger Carina.
Stefan Christensen